Sprookjes Timpe Tee

Timpe tee

Een sprookje over hebzucht

Klik hier voor het sprookje in pdf

Waar begin je? De meeste kinderen zijn wel bekend met sprookjes door boeken of DVD’s van Disney. Daarom is het juist leuk om de wat onbekende sprookjes te kiezen. Je kan alle kinderen hun sprookjesboek van thuis laten meenemen. Vraag aan de ouders of ze bij het favoriete sprookje van het kind een blaadje willen stoppen. Op deze manier kan elk kind wat vertellen of zijn of haar favoriete sprookje. Daarna zeg je zelf, en dit is mijn favoriete sprookje! Je begint dan het verhaal van Timpe Tee voor te lezen.

Als het verhaal is afgelopen kan je samen met de kinderen het verhaal herleven door het hun te laten navertellen, of om het in een klein toneelstukje te laten naspelen. De kinderen moeten dan bedenken wie er allemaal in het verhaal meespelen.

Maak de kinderen het moraal duidelijk door te vragen wat ze zelf zouden wensen als het zal kunnen. De meeste kinderen zullen dan om materiele dingen vragen. Maar probeer ze er op attent te maken dat ze al heel blij kunnen zijn met de dingen die ze hebben. Bijvoorbeeld hun ouders, hun broertje of hun huis.

Ik heb de kinderen een tekening laten maken van wat zij zullen wensen als dat kon. Ze hebben de tekening in het midden van het plaatje hier rechts gemaakt. Er kwamen verrassend leuke dingen uit.

Download hier de tekening van de visser en vis.

 Als knutselactiviteit heb ik de kinderen een vis laten vouwen. Er zit behoorlijk niveauverschil in deze verschillende vissen. In totaal heb 4 vissen. Ik begin met wat volgens mij de makkelijkste is. Neem twee verschillende kleuren vouwblaadjes, en laat ze één van die vouwblaadjes schuin naar de overkant vouwen en dan door de midden knippen. Leg het andere blaadje met een punt naar boven, en de driehoek er een beetje onder. Verder heb ik ze plakrondjes door de helft laten knippen als schubben en een paar blauwe luchtbelletjes met een waterplant zodat het een beetje echt lijkt. En vergeet het oogje niet Je vraagt je misschien af waarom het visje niet in blauw water zwemt. Lees het verhaal en je snapt het.

Neem twee verschillende kleuren vouwblaadjes, en laat ze beide vouwblaadjes schuin naar de overkant vouwen en dan door de midden knippen. Leg eerste de staart neer, en leg dan de kop er een beetje overheen. Laat weer plakrondjes door de helft knippen, en een paar groene stroken als waterplantjes en klaar! Voor het oog zijn 3 soorten plakrondjes gebruikt. Eerst een kleurtje, dan een witte, en dan een pupil. Mocht je geen witte plakrondjes hebben, draai dan je plakrondje om, en kijk eens aan, witte plakrondjes!

Neem twee verschillende kleuren vouwblaadjes, vouw met 1 blaadje 16 vierkantjes en met het andere blaadje een vlieger. Vouw aan beide kanten van de 16 vierkantjes een rand van 4 hokjes naar binnen. Je hebt nu 8 vierkantjes over. Vouw nu alle hoekjes naar binnen. Je lijf is klaar.Voor de staart heb je de vlieger gevouwen. Je hoeft nu alleen nog maar de punt naar binnen te vouwen, en dan is je staart ook klaar.Plak eerst de staart op, en dan het lijfje er een beetje over heen. Deze vis is door een oudste kleuter gemaakt. Ik heb haar de schubben netjes laten opplakken. Eerst in twee rijtjes van 3 en dan in een rijtje van 2. Weer een paar luchtbelletjes en een plantje en klaar. Je kan ook een mondje maken, met een klein plakrondje.

In mijn mening is dit de moeilijkste vis om te vouwen. Deze vis is ook weer gemaakt door een oudste kleuter. Vouw 16 vierkantjes. Vouw dan 2 punten tot aan het midden, het ziet er dan uit als een huis. Knip aan 2 kanten tussen het 3e en het 4e vierkantje in, en vouw de hoekjes naar binnen aan beide kanten.Dit kind wilde een lekker groot oog, en het heeft een erg leuk effect. Vergeet de schubben en de plantjes niet. 
Wat kan je nog meer doen n.a.v. dit sprookje?

  • praten over de vis, over zijn kieuwen en zijn vinnen, schubben, en staart.  Kunnen wij ademen onder water? En een vis? Het leukste is als je het kan laten zien op school met een leven voorbeeld.
  • Ga rijmen met woorden uit het verhaal, bijvoorbeeld: vis, zee, timpe tee, kasteel, vrouw, theepot, lakei, koningin, troon, kroon, bed, maan, zon, God.
  • Speel het versje uit met de kinderen in een toneelstukje, jij leest het verhaal voor, de kinderen beelden het uit. Af en toe laat je ze ook een regel zeggen. Het versje van timpe tee, moet geen probleem zijn.
  • Ga naar een viswinkel in de beurt, en laat de kinderen een hapje vis proeven.
  • werkblad welke dieren leven in de zee?