Sinterklaas downloads

Sinterklaas rijmkwartet

Een set van negen rijmkwartetten met zoveel mogelijk woorden omtrent Sinterklaas:rood: sint – kind – wind – lintzwart: piet – riet – lied – frietpaars: zak – dak – tak – pakblauw: maan – haan – kraan – zwaangroen: paard – haard – baard – taartrood: boek – broek – koek – doekbruin: schoen – groen – pompoen – zoenroze: stoomboot – pepernoot – brood – roodoranje: huis – muis – kruis – kluissintkwartet01

Pakjeskamerspel 1

In totaal 16 pagina’s met 6 spelkaarten voor 6 spelers. Druk de pagina met het speelgoed drie keer af. Dit is nodig omdat hetzelfde speelgoed op meerdere kaarten voorkomt.

Als optie: je kunt de kaarten uitknippen, dubbelvouwen en in het pakje stoppen dat als bijlage wordt meegegeven. Vouw de pakjes dubbel en stop er een stuk speelgoed in. Leg zo alle pakjes op tafel. Je kunt de speelgoedkaarten ook gewoon uitknippen op dikker papier en omdraaien. Het nadeel is dan wel dat de maat van het kaartje het antwoord kan verraden, vandaar dat de optie met het pakje wordt gegeven.

Doel van het spel: De kinderen proberen als eerste hun kast in de pakjeskamer vol te krijgen.

Zo speel je het spel:
Pakjespiet heeft er een rommeltje van gemaakt! Hij weet niet meer wat er in de pakjes zit. Kunnen de kinderen helpen?
Leg de pakjes op tafel en laat de kinderen deze om beurten openmaken. Ze kijken wat er in het pakje zit. Staat dit stuk speelgoed op hun kaart? Dan mogen ze deze in de pakjeskamer zetten.

Je kunt het spel ook alleen laten spelen. De kinderen proberen alle stukken speelgoed op de juiste plaats in de kast te krijgen.
Druk de kaart met de lege kast twee keer af. En geef een kind de plaatjes met de schaduwen en de andere de plaatjes van het speelgoed. Eén kind plaatst alle spullen in de kast en vertelt het andere kind waar de spullen in de kast moeten komen te staan. Dit kind luistert naar de aanwijzingen en probeert deze op te volgen.

Pakjeskamerspel 2

Spel dit spel met de hele groep! Er zijn 10 kaarten, dus je kunt kinderen samen laten spelen. Lamineer de kaarten, knip de pakjes uit, vouw deze dubbel en plak de witte kanten op elkaar. Leg alle pakjes in het midden van de kring neer en deel de controlelijsten uit.

Sinterklaas heeft om een pakjeskamercontrole gevraagd! De pieten krijgen allemaal een lijst met daarop het speelgoed. Op de kaart staat ook in welk pakje het speelgoed is ingepakt. Tijd om te controleren of het klopt. Om beurten mogen de kinderen een pakje omdraaien. Als een kind dit pakje op zijn lijst heeft, mag hij met whiteboardmarker een kruis door dit pakje zetten. Hij krijgt ook het kaartje met het pakje en aan de achterzijde het cadeautje erop.

Je kunt het spel ook als een geheugenspel spelen. Een kaart wordt omgedraaid. Heeft een groep kinderen deze op zijn kaart staan? Dan moeten ze onthouden waar deze kaart ligt. Je kunt ook twee pakjes per keer laten omdraaien als je het spel iets moeilijker wilt maken.

‘Dans je mee met Luisterpiet’

Download de bladmuziek en tekst

Download link

Liedtekst Dans je mee met Luisterpiet:

Dans je mee met Luisterpiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Loop voorzichtig op het dak
Dat lukt jou met groot gemak

Dans je mee met Pakjespiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Til een pakje op je rug
Loop dan maar eens heen en terug

Dans je mee met Wellespiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Spring maar door een schoorsteen heen.
En land dan eens op één been.

Dans je mee met Rommelpiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Spring heel hoog en ook heel gek.
En trek eens een gekke bek.

Dans je mee met Meisjespiet.
Op dit leuke Pieten lied.
Doe een koprol, laat maar zien.
Maak er nog een stuk of tien.

 

tekstlied02

Digibordles Sinterklaas begrippen

In deze speciale digibordles kunnen de kinderen acht verschillende spellen spelen waar in verschillende begrippen worden aangeboden. De boeken gaan van dik naar dun. In dit spel kiezen de kinderen steeds het dikste of het dunste boek. Weten de kinderen ook wat het op één na dikste of dunste boek is? Bij de Pieten zijn de kinderen bezig met de begrippen links, rechts, midden, eerste, laatste en naast. Bij het spel met de pakjes komen de begrippen groot en klein aan de orde. Daarnaast wordt er gevraagd welke pakjes groter dan of kleiner dan een voorbeeld plaatje zijn.De mijters gaan van breed naar smal. Ook in dit spel wordt een vergelijking gevraagd, welke mijter is kleiner dan het voorbeeld of juist groter? Bij de daken kijken de kinderen naar de hoogte van schoorsteen. Welke schoorsteen is het hoogst en welke het laagst? De staffen gaan van lang naar kort en ook daar wordt gevraagd welke de op één na langste of de op één na kortste is. Bij de zakken oefenen we de begrippen van vol naar leeg. Ook maken de kinderen weer een vergelijking, welke zak is leger dan het voorbeeld, of juist voller? De Pieten dragen een prachtige muts met mooie veren. Maar niet alle veren zijn even lang. Welke veer is het langst, en welke het kortst? Welke veer is langer of juist korter dan het voorbeeld?

De begrippen die in deze les naar voren komen zijn:

dik – dun
links – rechts – midden -naast -eerste – laatste
groot – klein -groter dan – kleiner dan – even groot
smal – breed – smaller – breder
hoog – laag -hoger -lager
lang – kort – langer – korter
vol – leeg – voller – leger

(Deze digibordles gebruikt Microsoft Powerpoint 2007 of hoger)

screenshotklein01
Sinterklaasscreenshotklein01

Spelkaarten behorend bij
digibordles begrippen

In dit document vind je alle plaatjes uit de digibordles Sinterklaas begrippen om tijdens de werkles diverse begrippen spelenderwijs aan bod te laten komen. Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën.

Daken: hoog – laag
Pieten: dik – dun
Boeken: dik – dun
Zakken: leeg – vol
Veren: lang – kort
Staffen; lang – kort
Mijters: breed – smal
Pakjes: groot – klein

begrippensc01

Chocoladeletters alfabet

Het hele alfabet in chocoladeletters. Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze letters.chocolettersscreenshot00

Chocoladeletters alfabet uitgebreid

Het alfabet inclusief dubbele klanken met daarnaast nog extra de a, e, i, o, r, s, t, l, n en m.chocolettersscreenshot01

Chocoladeletters knipvel

De chocoladetters op een knipvel zodat kinderen de letters kunnen uitknippen en zelf hun naam in chocoladeletters kunnen maken. Ze kunnen ook de woordkaarten van Sinterklaas gebruiken om woorden na te leggen.chocolettersknipvelsc01

mijter zonder cijfers

mijter met cijfers

Geef de kinderen dit blad mee naar huis, zet het in de schoolkrant, of kleur het dagelijks zelf in de klas. Over hoeveel nachtjes is het feest? Je kunt kiezen voor een versie met of zonder cijfers.

Cijferkaarten met kruidnoten

Elf kaarten met aan de linkerkant steeds een cijfer gemaakt van kruidnoten. Rechts het aantal kruidnoten dat correspondeert met het cijfer.Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze kaarten.telkaarten01

Cijferkaarten met kruidnoten 0 t/m 20

Eenentwintig kaarten met aan de linkerkant steeds een cijfer gemaakt van kruidnoten.Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze kaarten.telkaartensinterklaas01a

Cijferkaarten 

Elf kaarten met aan de linkerkant steeds een cijfer gemaakt van kruidnoten.Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze kaarten.telkaarten02

Cijferkaarten 0 t/m 20

Eenentwintig kaarten met aan de linkerkant steeds een cijfer gemaakt van kruidnoten.Kijk op de kringsuggestiepagina voor diverse ideeën met deze kaarten. telkaartensinterklaas02a

Losse kaarten met hoeveelheden
van 0 t/m 10

Twaalf kaarten met daarop 0 t/m 10 kruidnoten.

  • Laat de kinderen deze kaarten naast het juiste cijfer leggen.
  • Laat de kinderen de kaarten steeds volmaken tot 10.
  • Welke twee kaarten zijn samen 10?
  • Leg op een lege kaart evenveel neer.
  • Leg op een lege kaart één meer neer.
  • Leg op een lege kaart één minder neer.
  • Maak een som. Leg twee kaarten naast elkaar en leg op een lege kaart het aantal kruidnoten neer

telkaarten03

Sinterklaasfotowoordkaarten

Twintig woordkaarten met de woorden: Sinterklaas, paard, piet, zak, geven – krijgen, speculaas, taai taai, de intocht, snoepen, chocoladeletter, cadeaus, schoen zetten, mantel, mijter, boek, schoen, wortels, schoorsteen en huis.Kijk op de woordkaartensuggestiepagina voor meer ideeën met de kaarten. sinterklaasfotowoordkaarten

Mijter meten met stroken

Neem gele stroken en meet de meter precies af. Vul de binnenkant met rood sitspapier. Plak een huidskleurige cirkel onder de mijter. Laat de kinderen ogen knippen, een mond een neus en plak met watten een baard.
(Kijk op de knutselpagina voor een voorbeeld)

Raampiet

Prik alle zwarte vlakken uit. Leg de piet op zwart papier en tamponeer de zwarte vlakken.
Je kan ook het witte raamwerk beplakken met doorzichtig papier.
Kijk op de knutselpagina voor een voorbeeld.

Sint klankwerkblad

Welk plaatje begint met de letter die vooraan staat aangegeven?

Telboekje

Je moet dit boekje dubbelzijdig printen of kopiëren. Je kunt de kinderen het juiste cijfer er bij laten stempelen.

Wat hoort bij elkaar

De kinderen trekken lijnen van links naar rechts en associëren de voorwerpen die bij elkaar horen.

Welke is anders

De kinderen kleuren het plaatje dat anders is.

Rijmboekje

Kopieer het boekje dubbelzijdig. De kinderen tekenen wat rijmt met het bovenstaande plaatje in het boekje. Later kunnen ze deze woorden er ook nog bij stempelen.
Het gaat om de woorden: huis, roe, boot, veer, boek, schoen, paard, zak, peen, maan

Hoeveel zijn er?

Werkblad waarbij de kinderen het juiste cijfer achter het aantal moeten stempelen. Het werkblad gaat van 1 t/m 6 maar de volgorde is door elkaar.

Rijmwerkblad Sint

De kinderen knippen de plaatjes uit en plakken de rijmwoorden naast elkaar. Het gaat om de volgende plaatjes: pak – zak, boot – pepernoot, schoorsteen – peen, sint – kind.

Zakken even groot

Werkblad waarbij de kinderen de vakjes uitknippen en opplakken van groot naar klein of klein naar groot.

Staffen van lang naar kort

De kinderen knippen de vakken uit en plakken de vakken op in een rij van lang naar kort of kort naar lang

Zakken van groot naar klein

De kinderen zoeken de zakken bij elkaar die even groot zijn en plakken die naast elkaar op.

Puzzel pakjes

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Puzzel pop

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Puzzel robot

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Puzzel speelgoed 01

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Puzzel speelgoed 02

Knip de stukken uit en plak de puzzel weer als geheel op. Print de puzzel zelf in kleur en kopieer ook een zwart-wit versie. Laat de kinderen de stukken op de zwart-wit versie plakken om het makkelijker te maken.

Het grote boek

Sta jij er al in? In het grote boek van Sinterklaas? Alle letters van het alfabet staan op de eerste bladzijde. Laat de kinderen hun naam in het boek stempelen, of kleur een letter en laat kinderen op de volgende bladzijde woorden tekenen die beginnen met deze letter.
Of….. doe ermee wat je wil!

Pakjes van groot
naar klein

De kinderen knippen de plaatjes uit en plakken ze op een strook in een volgorde van groot naar klein of klein naar groot.

Pakjesspel

Druk de plaatjes af en plastificeer ze eventueel. Dit spel is mogelijk voor een klas tot 30 kinderen.De juf geeft aanwijzingen:
Jeroen, jouw pakje heeft rood in het papier. Daardoor vallen veel pakjes af maar Jeroen zal nog meer moeten vragen aan zijn juf om erachter te komen welk pakje van hem is …

Pakjes tellen

Kopieer dit vel meerdere keren en knip de plaatjes los. Meerdere lesideeën zijn mogelijk. U kunt het hebben over meer of minder of evenveel in de kring.
Je legt een cijfer neer en het kind legt de juiste hoeveelheid erachter.

Rolstoelpiet kleurplaat

Print de kleurplaat uit en laat de kinderen deze inkleuren. Laat ze de rolstoel versieren of de piet een mooi pak geven.

Lantaarns voor de pieten

De Sint heeft lantaarns voor de pieten aangestoken. De kinderen zoeken steeds een even aantal pieten bij een even aantal lantaarns. Ze knippen de stroken uit en plakken de even aantallen naast elkaar. Je kunt ze ook op volgorde van hoeveelheid laten plakken, van minst naar meest en eventueel het cijfer erbij laten stempelen.

Lantaarns aansteken

Het cijfer geeft aan hoeveel lantaarns de Sint moet aansteken.