Starterset Cijfermuur

Telposter i.s.m. meester Tim

In samenwerking met meester Tim is deze mooie telposter ontstaan. Er zijn twee versies van deze poster; een volledige versie en een versie waar het cijfer niet op staat. Daarnaast is er nog een werkblad waarop de kinderen zelf de balletjes kunnen kleuren, het cijfer kunnen stempelen en de stippen op de dobbelsteen kunnen tekenen.

Naast het ophangen zijn er nog meer mogelijkheden met de poster. Hier een aantal suggesties:

  • Knip de kaartjes los en laat de kinderen deze in de goede telrij neerleggen.
  • Haal een kaartje weg en vraag de kinderen welk kaartje ontbreekt.
  • Druk de poster twee keer af en knip de kaartjes los. Speel memory met de kinderen.
  • Druk van poster 1 en 2 een versie af en speel zo memory.
  • Laat de kinderen het cijfer op de telposter stempelen.
  • Knip de kaartjes los en stop ze in de cijfermuur.
  • Geef de kinderen een telposter mee naar huis met de spelopties zodat ze deze thuis kunnen spelen.
  • Maak een telboekje met de poster en het werkblad.

telposterwbsannetimscreenshot01

Telposter groot

Elk cijfer staat op één A4.

losseposters01

Cijfermuurkaarten

Er zijn 10 kaarten met de cijfers 1 tot en met 10 en ernaast het aantal in opgestoken vingers. Deze kun je standaard in je klas laten hangen. Peuters en kleuters steken altijd hun vingers op om aan te geven hoe oud ze zijn. Door het cijfersymbool naast het aantal vingers te tonen (en dit constant zichtbaar in de klas te hangen) leren de kinderen een cijfer / hoeveelheid koppeling te maken. Het kan fungeren als hulp of geheugensteuntje. Het ziet er aantrekkelijk uit en is altijd functioneel in de kleuterklas.

Muurkaarten 1- 20

Er zijn 10 kaarten met de cijfers 1 tot en met 20 en ernaast het aantal in opgestoken vingers. Deze kun je standaard in je klas laten hangen. Peuters en kleuters steken altijd hun vingers op om aan te geven hoe oud ze zijn. Door het cijfersymbool naast het aantal vingers te tonen (en dit constant zichtbaar in de klas te hangen) leren de kinderen een cijfer / hoeveelheid koppeling te maken. Het kan fungeren als hulp of geheugensteuntje. Het ziet er aantrekkelijk uit en is altijd functioneel in de kleuterklas.

Cijferkaartjes 0 t/m 10, +1, -1

Kleine kaartjes om telwerkjes mee te doen.

Cijfermuur met cijfers en stippen

Met de vijfstructuur zoals gebruikt in groep 3.

Cijfermuur met cijfers en stippen in de dobbelsteenstructuur

Cijfermuur met cijfers en stippen tot en met 20

Met de vijfstructuur zoals gebruikt in groep 3.

Dominostenen (hulp bij het splitsen)

Telspel met cijfers, voorwerpen, ballen in de 5 structuur, dobbelstenen en streepjes

Deze versie heeft geen streep onder de streepjes. Test het denkvermogen van de kleuters. Komen ze er achter dat ze het kaartje kunnen omdraaien?

Het kind legt de cijfers in de juiste volgorde. Daaronder legt het kind de voorwerpen bij het juiste cijfer. Daarna zijn de balletjes in de 5 structuur aan de beurt. Dan moeten de dobbelstenen worden opgeteld en deze worden onder het juiste cijfer gelegd. De streepjes zijn als laatste aan de beurt. De vraag is: het hoeveelste streepje is gekleurd?

Telspel met cijfers, voorwerpen, ballen in de 5 structuur, dobbelstenen en streepjes 

Deze kaartjes zijn bij de streepjes onderstreept. Het kind legt de cijfers in de juiste volgorde. Daaronder legt het kind de voorwerpen bij het juiste cijfer. Daarna zijn de balletjes in de 5 structuur aan de beurt. Dan moeten de dobbelstenen worden opgeteld en deze worden onder het juiste cijfer gelegd. De streepjes zijn als laatste aan de beurt. De vraag is: het hoeveelste streepje is gekleurd?

Lege vakjes 

Print de vakjes uit en laat de kinderen telmateriaal op de kaartjes leggen. Ze kunnen ook zelf stempelen, tekenen of verven op de kaartjes.