Schatkist anker buiten spelen

Kennismaking & ankerverhaal

Schatkist anker buiten spelen sterwoorden

De kaartjes zijn het formaat 10 x 15 en ze passen in de lettermuur van de methode schatkist van Zwijsen. Schatkist gaat uit van drie niveaus woorden. Deze kaarten zijn van het sterniveau.

“Deze woorden verwijzen naar de basiswoordenschat. Het zijn de kernwoorden die nodig zijn voor het begrijpen van de hoofdlijnen van het ankerverhaal en daaraan gerelateerde activiteiten. Voor allochtone en taalzwakke autochtone kinderen kunt u hieraan extra aandacht schenken door middel van preteaching. Als eerste activiteit in de fase ‘ankerverhaal’ is altijd een steractiviteit opgenomen, waarin deze woorden centraal staan.”

Het document bevat 8 pagina’s met de woorden: het bord, het hek, de hut, de limonade, snijden, de stoep, het veld, verf, de wang, de zandbak, voetballen, de emmer, het kasteel, oprapen, de veer, de koffer, kruipen, het kleed, het kussen en schilderen.

Schatkist anker buiten spelenmaanwoorden

De kaartjes zijn het formaat 10 x 15 en ze passen in de lettermuur van de methode schatkist van Zwijsen. Schatkist gaat uit van drie niveaus woorden. Deze kaarten zijn van het maanniveau.

“Deze woorden vormen de basis voor een goede verwerking van het ankerverhaal of daaraan gerelateerde activiteiten. Voor de kinderen uit de maangroep gelden deze woorden als centrale doelstelling voor wat betreft woordenschatontwikkeling. In het het ankerverhaal zijn deze woorden in kleur afgedrukt. Dit maakt het makkelijker om tijdens het interactief voorlezen aandacht aan deze woorden te besteden.”

Het document bevat 8 pagina’s met de woorden: de hondendrol, de koelkast, de kraam, de nootjes, het schort, het serviesje, de slagroom, de speeltuin, de stift, het stoepkrijt, de mier, het nummer, de pleister, de rups, het rijtjeshuis en het verband.

Schatkist anker buiten spelenzonwoorden

De kaartjes zijn het formaat 10 x 15 en ze passen in de lettermuur van de methode schatkist van Zwijsen. Schatkist gaat uit van drie niveaus woorden. Deze kaarten zijn van het zonniveau.

“Hierbij gaat het om minder frequente en minder voorstelbare woorden die kinderen krijgen aangereikt met het oog op een optimaal begrip van het ankerverhaal of van daaraan gerelateerde activiteiten. Voor wat meer taalvaardige kinderen gelden deze woorden als een uitdaging voor verdere verdieping van het ankerverhaal.”

Het document bevat 8 pagina’s met de woorden: het hoorntje, de theedoek, het afval, de EHBO-doos, de enveloppe, het fototoestel, het gaasje, het huisnummer, het insect, klappen, het lieveheersbeestje, de pissebed, het vergrootglas, het verkeersbord, de wasknijper en de verkoopster.

 

Ankerpunt bordentaal

blz 34 bordenspel leeg

Op bladzijde 34 van het anker “Buiten spelen” staat de activiteit bordenspel omschreven. Bij dit bordenspel zit een kopieerblad in zwart-wit. Hier kan je een kleurenversie downloaden om vervolgens met de kinderen de borden te maken.

Blz 34 Bordenspel

Op bladzijde 34 van het anker “Buiten spelen” staat de activiteit bordenspel omschreven. Bij dit bordenspel zit een kopieerblad in zwart-wit. Dit is een volledige versie. Je hoeft de kinderen de borden niet meer te laten maken. Je kan ze wel de opdracht geven het juiste cijfer te koppelen aan het juiste bord. Deze borden zijn gemaakt voor als je in tijdsnood komt of als je klas heeft moeite met de opdracht zoals schatkist deze dicteert.

Afronding

Pompom is bijna jarig 1

Pompom is bijna jarig 2

Tijdens de afronding van het anker “buiten spelen” maak je gebruik van het kopieerblad “brief voor pompom”. Ik heb 2 andere versies gemaakt om het wat op te vrolijken.