Spelles winter

schaatsen01

Spelles thema winter

Dit heb je nodig:

  • voor ieder leerling een groot vel (verf)papier (of een oude krant in het budget verfpapier niet toelaat)
  • mand
  • vloerwisser

Voorbereiding:

  • Het onderstaande lied kan je ook vooraf aan de les aanleren of je zingt het lied meerdere malen tijdens de inleiding, zodat de kinderen aan het na een tijdje mee kunnen zingen.

Schaatsenrijden wie doet mee
Schaatsenrijden, wie doet mee
Schaatsenrijden, ene twee
Links en rechts en in de maat
Kijk nou toch eens hoe fijn dat gaat
kris kras, krisser de kras
‘k Wou dat ‘t altijd winter was
Kris kras, krisser de kras
‘k Wou dat het altijd winter was
sneeuwman01

Inleiding:

Doe de inleiding in fantasiesfeer. Het heeft al heel veel dagen en nachten gevroren, brrrr koud hoor. Laat maar zien wat doe je als je het koud hebt? Zullen we een lange wandeling door de sneeuw maken? Pas op het kan glad zijn hoor? Til je voeten maar hoog op, er ligt echt veel sneeuw.

Zullen we gaan schaatsen? (Laat de kinderen hun schoenen uittrekken en ga op sokken verder). Doe alsof je schaatsen aantrekt.

Zing het liedje en laat kinderen schaatsbewegingen maken, eventueel met handen op de rug. Je kunt de kinderen ook in een lange rij achter je aan laten schaatsen.

Trek de schaatsen weer uit. (schoenen weer aan). Nu hebben we het lekker warm gekregen, heerlijk!

Zing nu het lied “Daar staat een grote witte man” en maak ondertussen een kring met de kinderen.

Daar staat een hele grote man

Daar staat een hele grote man
die helemaal niet praten kan.
Het lijkt wel op een grote reus!
Maar het is een sneeuwman, met een neus
.proppapier01

Kern 1:

Geef alle kinderen nu een groot vel (verf)papier.  Hier mogen ze een sneeuwbal (prop) van maken. Zet in het midden een mand en laat de kinderen de sneeuwbal in de mand gooien. Als alle sneeuwballen in de mand zijn gegooid kan je als leerkracht (of de hulpjes) met de mand rondgaan om de ballen weer uit te delen. Is dit te moeilijk dan kan je de kinderen een stap naar voren laten doen of als het te gemakkelijk is een stap naar achteren.

Kern 2:

Kinderen mogen nu vrij bewegen met de sneeuwbal. Wat kan je allemaal met de sneeuwbal doen?

Gooien, vangen, voetballen, rollen en misschien verschillende vormen van dragen.

Kijk wat de kinderen allemaal bedenken en kies een leerling uit  die iets mag laten zien en laat alle leerlingen dit na doen. Herhaal dit nog een aantal keer, met steeds een andere leerling als voorbeeld.

Geef suggesties indien de kinderen het lastig vinden om  bewegingen te verzinnen.
papier01

Afsluiting:

De kinderen zitten in een kring en verzamel de sneeuwballen. Zet de mand weer in de kring, leg 10 sneeuwballen naast de mand en de overige ballen leg je even weg.

Tel met de kinderen hoeveel ballen er zijn. Laat nu 10 kinderen een sneeuwbal in de mand gooien. Hoeveel liggen er in? En er naast? Hoeveel zijn dat samen?

Laat weer opnieuw 10 sneeuwballen gooien en haal de mand weg. De kinderen tellen hoeveel ballen er op de grond liggen, wie weet hoeveel er dan in de mand zitten?

(Deze activiteit kan je ook prima in de kring doen als tussendoortje).

Tot slot krijgen alle kinderen weer een sneeuwbal  en zitten met hun benen wijd op de grond, ze  mogen van hun sneeuwbal weer een vel papier maken, laat ze deze goed glad strijken. Ze mogen nu het papier in zoveel mogelijk kleine stukjes scheuren en op een hoopje tussen hun benen verzamelen.  Als iedereen klaar is, gaan staan en tel met z’n allen van 10 naar 0, bij 0 gaat het sneeuwen en mogen alle kinderen hun sneeuwvlokjes (snippers) in de lucht gooien.

Veeg zelf of laat de hulpjes de vloer vegen.