Spelles Sinterklaas 2

stoomboot03 (2)

Spelles Sinterklaas 2

Dit heb je nodig

  • verschillende kleuren pietenmutsen
  • mijter
  • bank

Inleiding:

Voer de inleiding in fantasiesfeer uit:

De kinderen lopen in een lange rij achter de leerkracht aan, ze houden elkaar niet vast. Kom gaan jullie mee naar de haven, want de boot van Sinterklaas ligt daar. Loop en slinger door het speellokaal. Nu moeten we links, steek je linker hand maar uit……………nu weer rechtdoor en dan moeten we alweer links…………………Doe dit ook een aantal keer met rechts (ook weer met hand uitsteken) of wissel het af. Wat fijn hè dat Sinterklaas weer in het land is, worden we altijd zo blij van, zullen we huppelen?

Het is al best laat, het laatste stuk moeten we maar rennen?

Ga tot slot weer over op rustiger lopen en houd je hand boven je ogen alsof je in de verte iets ziet. Zie ik daar niet een hele mooi kring? Zullen wij die ook maken? Ik tel met mijn ogen dicht tot 10 en dan wil ik om mee heen een hele mooie kring zien 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. piet10

Kern 1:

Zangspel:

De kinderen staan al in een kring en tijdens het zingen draait de kring de ene kant om en lopen de drie pietjes in tegenovergestelde richting in de kring. Bij “Kom jij er maar eens in” blijft de kring staan en kiezen de drie pietjes een leerling uit de kring, waar ze de rest van het lied mee dansen. Als het liedje uit is gaan de eerste drie pietjes in de kring en mogen de drie gekozen leerlingen pietje zijn.

Als de kinderen in de kring dansen, zingen en klappen de kinderen in de kring mee.

Drie zwarte pietjes die dansen in een kring.

Kom jij er maar eens in, kom jij er maar eens in.

En als je met mee doet m’n beste vriendin,

dan dansen we samen de wijde wereld in.

Van je hoelala, hoelala, hoelalalala.

Van je hoelalalala van je hoelalalala.

Kern 2:

Tikspel:

Zet in het midden van het speellokaal een bank, dit is de stoomboot. Op die bank ligt een pietenmuts en een mijter. Eén leerling is tikker, dit is zwarte piet, deze heeft een pietenmuts op. Wie als eerste getikt is, mag de pietenmuts van de bank pakken en is ook tikker. Het spel gaat verder met twee tikkers, de volgende leerling die getikt word, mag de mijter op zetten en is Sinterklaas, Sinterklaas gaat op de bank zitten. De kinderen die hierna getikt worden, mogen bij Sint in de stoomboot.

De kinderen en de tikkers mogen niet over de stoomboot, maar moeten er om heen lopen.

Herhaal dit spel meerdere keren, met steeds een andere leerling als tikker.

muts01

Afsluiting:

Alle kinderen zitten in een kring. In het midden liggen vijf verschillende kleuren pietenmutsen.

Eén leerling wordt gekozen om voor de pietenmutsen te gaan zitten, met de ogen dicht. Een andere leerling wordt aangewezen om een pietenmuts er bij weg te pakken en achter zijn/haar rug te leggen. De leerling in de kring mag de ogen open doen, naar de mutsen kijken en zeggen welke er weg is. Herhaal dit spel en kies steeds een andere leerling die in het midden mag zitten.