Spelles jungle

3072395

Spelles thema jungle

Dit heb je nodig:

  • pittenzakje
  • (nep)banaan
  • CD-speler en CD

Inleiding:

Laat de kinderen bewegen als dieren in de jungle.

Bv. lopen als een………….olifant,

rennen als een…………….hyena,

een aapje of een slang nadoen,

lopen als een giraffe, maak maar een hele lange nek etc…. aap1

Kern 1:

De aap en de kokosnoot

Alle kinderen staan in een kring en houden elkaar bij de handen vast. In de kring ligt een kokosnoot (pittenzakje). Eén leerling is aap. De aap gaat even uit het lokaal en ondertussen wordt er een “bewaker” aangewezen.  De aap komt terug en gaat rond de kring lopen en op een gegeven moment hakt de aap een weg door de jungle en “slaat” met zijn/haar  arm een gat in de kring, deze opening blijft open. De andere kinderen blijven elkaar vasthouden. De aap probeert de kokosnoot te pakken en de “bewaker” mag de aap proberen te tikken. Buiten de kring is de aap weer veilig.

Herhaal dit spel meerdere malen, met steeds een andere aap en andere tikker.

Wil je er iets meer beweging in, laat de kring dan in de tegenovergestelde richting lopen dan de aap, maar zodra de aap in de kring komt, moet de kring stil blijven staan. 3072379

Kern 2:

Olifantentikkertje.

Er wordt een tikker gekozen, hij / zij is een olifant. De olifant pakt met zijn / haar linkerhand zijn/haar neus vast en steekt de andere arm erdoor, zodat dit de slurf is. De olifant staat in het midden en telt tot 10. Bij 10 mag de olifant gaan tikken, met de slurf. Wie getikt is, wordt ook een olifant en mag mee gaan tikken.

Je kan door gaan tot alle kinderen olifant zijn, maar je kan ook een bepaald aantal afspreken, bv. 5. Zijn er vijf olifanten, dan ben je wel een olifant, maar ga je op de grond zitten. Op deze manier ontstaat er een tikspel met hindernissen.

21804008

Afsluiting:

Alle kinderen zitten in een kring op de grond. In het midden zit een leerling (aap) met blinddoek voor of met handen voor de ogen.

De leerkracht laat muziek horen (bv. In the jungle the mighty jungle, the lion sleeps tonight). Zolang de kinderen muziek horen, wordt er een banaan doorgegeven, maar stopt de muziek, dan moet de leerling die de banaan op dat moment vast heeft, deze gauw achter haar/zijn rug verstoppen. Op het moment dat de muziek stopt, mag de aap ook rond gaan kijken en mag aanwijzen wie de banaan achter zijn of haar rug heeft verstopt. Heeft de aap het goed geraden, dan mag de aap een nieuwe aap kiezen en wordt het spel herhaald.