Spelles indianen

tooi01

Spelles thema indianen

Dit heb je nodig:

  • totempaal
  • handtrom
  • indianentooi
  • hoepels

Voorbereiding:

  • Maak vooraf als knutselproject een totempaal van een kartonnen rol (van tapijt). Heb je geen tijd om een totempaal te knutselen, zet dan een aantal pylonen op elkaar.

Inleiding:

Sla verschillende ritmes op de handtrom en laat de kinderen hierop bewegen. De kinderen lopen (stampen) achter elkaar aan rond de totempaal, op het moment dat ze geen trommelgeroffel horen, blijven ze stil staan en maken indianengeluidjes door met de hand op de mond slaan en daarbij uh uh uh roepen.

In plaats van ritmes klappen zou je ook indianenmuziek kunnen laten horen en als de muziek stopt, blijven de kinderen stil staan en maken de indianengeluiden.

Kern 1:

Zangspel

Drie indianen dansen in een kring (oorspronkelijk drie boerenjongens die dansen in een kring)

De kinderen staan in een kring en lopen rond. Drie kinderen zijn gekozen als indiaan en lopen in de kring in de tegenovergestelde richting. Bij “Kom jij er maar eens in”, kiezen ze allen een ander en samen dansen ze dan rond. De kinderen in de kring klappen mee bij hoelala hoelala…………………….. Als het liedje uit is, gaan de eerste drie indianen weer terug in de kring en mogen de gekozen kinderen rond gaan lopen in de kring. Het spel herhalen.

Drie indianen die dansen in een kring. Kom jij er maar eens in, kom jij er maar eens in. En als je met mee gaat m’n beste vriendin, dan dansen we samen de wijde wereld in. Van je hoelala, hoelala, hoelalalala. Van je hoelalalala van je hoelalalala.indiaan01

Kern 2:

Leg verspreid door het speellokaal hoepels klaar, dit zijn tipi’s. Kies een tikker, hij of zij krijgt een tooi op zijn/haar hoofd. Zorg er wel voor dat deze goed blijft zitten en niet te zwaar is.

De opperhoofd mag de andere indianen tikken, wie getikt is gaat in een tipi. In iedere tipi mag maar één indiaan. Na enige tijd kiest het opperhoofd een nieuw opperhoofd, deze wordt gevraagd of de andere indianen weer mee mogen doen.

Je kan er voor kiezen evenveel hoepels klaar te leggen dan er kinderen zijn, maar je kan ook minder klaar leggen en het spel is afgelopen als er in elke tipi een indiaan zit.

Afsluiting:

Kinderen zitten in een kring en laat de kinderen indianennamen bedenken. B.v. Hiawatta, Zilverslang, Volle Maan, Rode Vos of Kleine Beer…. Speel nu tik, tik wie ben ik. Laat degene die in het midden zit een eigen indianennaam bedenken, de leerling die de beurt krijgt om op de rug te tikken zegt nu die naam en wie ben ik? Herhaal dit, maar laat de kinderen wel iedere keer een andere naam bedenken.