Spelles gezondheid

Depositphotos_4519897_m

Spelles gezondheid

Dit heb je nodig:

  • zakdoek of een andere doek

Inleiding:

Ochtendgymnastiek

Begin met het maken van een kring, eventueel  zingen “Wij maken een kringetje”. Als de kring klaar is, allemaal handen los en een stapje naar achteren.

Wij maken een kringetje van jongens en van meisjes, we maken een kringetje van tralala, maak nu een buiging, maak nu een buiging. Bij de hand, bij de hand, pak je vriendje bij de hand. Bij de hand, bij de hand, pak je vriendje bij de hand.
Als de kinderen goed staan wordt het tijd voor ochtendgymnastiek, bewegen is gezond! Kinderen voeren de bewegingen uit, die worden gezongen. Begin rustig, herhaal het lied een aantal keer en in verschillende tempo’s, doe ook eens héél langzaam of juist heel snel.

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.

Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen.

Oren, ogen, puntje van je neus,

Hoofd schouders, knie en teen, knie en teen. Depositphotos_2527090_m

Kern 1:

Ik heb een brilletje al voor mijn ogen.

Alle kinderen moeten wel eens een ogen-test doen en als je niet goed ziet, dan moet je een bril.

Kinderen blijven in de kring staan, maar geven elkaar weer een hand. Eén kind wordt gekozen en hij/zij zet een bril op haar neus, dit is niet een echte bril, maar deze leerling maakt een rondje met de duim en wijsvinger van beide handen en houdt dit rond de ogen. De kring loopt linksom en de leerling met “bril” rechtsom. Ondertussen wordt er gezongen: “’k heb een brilletje al voor mijn ogen om te zien wie er dansen mogen, ‘k heb een brilletje al voor mijn ogen om te zien, ik zie het al ik dans met jou”.

Op dat moment blijft de kring stil staan en de leerling met “bril” kiest iemand om mee te dansen.

Het tweetal in de kring geven elkaar beide handen en dansen samen in zijwaartse galop. De kinderen in de kring klappen en zingen: “tralalalalaa, tralalalalaa, tralalalalaa, lalalalala”.

De leerling die gekozen is, mag nu met een brilletje op lopen en het spel herhaalt zich. Je kan er ook voor kiezen dat beide kinderen nu met een brilletje op lopen en dat ze allebei iemand kiezen om mee te dansen. De volgende ronde lopen er dus vier kinderen met een bril op, daarna acht en eindig als alle kinderen hebben gedanst.

(Je kunt dit spel ook uitvoeren met een stilstaande kring, maar omdat de kinderen bij de inleiding ook al op dezelfde plek bleven staan, zou ik kiezen voor een kring die rond loopt). Depositphotos_4796066_m

Kern 2:

Moeder, moeder hoe laat is het?

Wie gezond wil blijven moet wel op tijd naar bed!

Tikspel waarbij de leerkracht als eerste de “moeder” is. Alle kinderen staan achter de leerkracht en pakken elkaar bij heupen of schouders vast. De kinderen vragen: “Moeder, moeder hoe laat is het?” Moeder geeft iedere keer een ander antwoord, b.v. 4 uur, 5 uur, 6 uur, etenstijd etc. Ondertussen gewoon door blijven lopen in een rustig tempo, maar zegt de moeder BEDTIJD, dan mogen de kinderen snel weglopen en op de bank gaan zitten, ondertussen gaat moeder de kinderen tikken, wie getikt is, moet dus naar bed en moeten op een afgesproken plaats, langs de muur op de grond gaan zitten of op een bank aan een andere zijde waar de overige kinderen zitten.

De kinderen die niet getikt waren, maken weer een rij achter moeder en het spel herhaalt zich.

Na de leerkracht, kan je ook een leerling als tikker kiezen.Little girl blowing her nose in a great effort closeup isolated

Afsluiting:

Zakdoekje leggen.

Iedereen is vast wel eens verkouden geweest, dan heb je meestal een zakdoek nodig.

De kinderen maken weer een kring, je kunt ervoor kiezen om het lied van de inleiding weer te zingen, maar je kan ook in het midden gaan staan en tegen de kinderen zeggen: ”Ik doe mijn ogen dicht, ik tel tot tien en dan………..wil ik een mooie kring zien, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10”.

Kinderen mogen de handen loslaten en op hun knieën gaan zitten, met hun ogen dicht. Eén kind mag rond de kring lopen en heeft een zakdoek bij zich. Met z’n allen zingen ze het onderstaande lied, tijdens het zingen van de laatste regel, bij het woordje ‘hier” legt hij of zij de zakdoek achter iemand neer. Het kind dat de zakdoek vindt, maag proberen het eerste kind te tikken. Spreek van te voren wel af of deze één of twee rondjes rond de kring mag lopen. De leerling die eerst rond de kring liep, gaat nu op de plak zitten waar de ander heeft gezeten. Ieder sluit weer de ogen en het spel herhaalt zich.

Zakdoekje leggen, niemand zeggen.
Kukeleku zei onze haan.
Twee paar schoenen heb ik aangedaan.
Eén van stof en één van leer
Hier leg ik mijn zakdoekje neer.
Alle ogen zijn gesloten, al wie er omkijkt die krijgt ‘m niet.
Die krijgt ‘m niet, kijk om!