Spelles dierentuin

olifantkl1

Spelles thema dierentuin

Dit heb je nodig:

  • bal

Inleiding:

In de dierentuin zijn heel veel dieren, wie kan er één bedenken? B.v. een olifant, kunnen jullie ook lopen als een olifant? Wie weet er nog een dier? Laat de kinderen zoveel mogelijk dieren bedenken en laat ze dit uitbeelden.aap01

Kern 1:

In de dierentuin:

Alle kinderen staan in de kring en hebben geen handen vast. Het spel wordt gespeeld op dezelfde manier als “Ik stond laatst voor een poppenkraam”, alleen de tekst is anders.

Eén leerling (als aap) staat in het midden en bedenkt een “maniertje, die de andere kinderen straks na moeten doen. De kinderen zingen het lied en doen ondertussen de gebaren.

Bij “O,o,o, gebaren ze dat het zulke leuke aapjes zijn, dit doen ze met één hand langs het gezicht heen en weer gaan. Bij “Zo, zo, zo”, geven ze met hun handen verschillende lengtes aan, van klein naar groot. Bij “Ze deden allemaal zo”, doen ze het kind (aap) in het midden na.

Ik kwam laatst in een dierentuin, o, o, o. Daar zag ik leuke aapjes staan. Zo, zo, zo. De apenoppasser ging op reis, de apen raakten van de wijs. Zij deden allemaal zo, ze deden allemaal zo, ze deden allemaal zo.

Als dit spel bekend is, kan je ook meerdere kinderen uitkiezen die tegelijk aap mogen zijn. Je kan dan afspreken dat de jongens de jongensaap na doen en de meisjes de meisjesaap. De twee apen hoeven dan niet hetzelfde maniertje te doen.fox01

Kern 2:

Vos kom uit je hol. (Je kunt voor dit spel ook steeds een ander dier kiezen.)  Eén kind zit onder een deken, dit is de vos. De andere kinderen staan aan de andere kant achter de lijn in het speellokaal. Ze lopen richting de vos en roepen: ”Vos, kom uit je hol”. De kinderen komen steeds dichter bij en blijven roepen: ”Vos, kom uit je hol”. Plots komt de vos uit zijn hol en probeert zoveel mogelijk kinderen te tikken. Wie getikt is, gaat op de bank zitten. Als de kinderen weer achter de streep zijn, mogen ze niet meer getikt worden. Herhaal dit spel meerdere keren met steeds een andere “vos”.

Afsluiting:

De aap en de kokosnoot.

Alle kinderen staan in de kring met de handen vast. In het midden ligt een kokosnoot(bal of pittenzak). Eén kind (aap) loopt buiten de kring. Zonder dat de aap het heeft gezien, wijst de leerkracht een leerling aan die de apenoppasser is. De aap hakt twee handen van elkaar in de kring. Deze kinderen houden het poortje open. De aap pakt de kokosnoot en probeert door het poortje de kring te verlaten. Wanneer de aap de kokosnoot heeft gepakt, mag de oppasser de aap proberen te tikken. Als de aap door het poortje is en weer buiten de kring, dan is hij veilig en mag niet meer getikt worden.

Herhaal dit spel een aantal keer met steeds een andere aap en oppasser.