Gymles Pieten

chocoladeletter01

Gymles Pieten

De Sinterklaasperiode is uitermate geschikt om iets te doen met rijmen. Begin de gymles met het uittrekken van de kleren op rijm.

Wiede wiede woenen doe maar uit je ……………………………. (schoenen) dit laatste vullen de kinderen natuurlijk zelf in en trekken de schoenen uit.

Wiede wiede waarzen, trek maar uit……………………..

Wiede wiede wui, doe maar uit je………….

Wiede wiede wurk, trek maar uit je…………

Wiede wiede woek, doe maar uit je………….

Wiede wiede west, doe maar uit je ………….. etc.

Ga net zo lang door totdat alle kinderen in hun ondergoed zitten. Laat ze nu de gymschoenen aantrekken, ook dit kan je op rijm doen.

Laat de kinderen alle schoenen midden in de kring zetten, niet voor hun eigen stoel, maar her en der.

Het aan en uittrekken is ook al een prima motoriekoefening.

Dit heb je nodig:

  • hoepel
  • 4 of 5 matten
  • blinddoek (pietenmuts)

piet_handst

Inleiding:

Pieten moeten heel goed gymmen, want anders zijn ze niet lenig genoeg om de daken op te klimmen. Dus beginnen we vandaag met rennen. Pieten kunnen ook heel goed sluipen, kunnen jullie dat ook? Soms moeten ze ook wel op de tenen lopen, loop maar eens op je tenen. Laat kinderen rustig verder lopen en pak ondertussen de hoepel en laat de kinderen één voor één door de hoepel kruipen, die je zelf verticaal op de grond zet (of in een daarvoor bestemd blok of zelf vasthouden). Herhaal nogmaals het rennen, sluipen en op je tenen lopen. Kinderen gaan op de bank zitten. matten01

Kern 1:

Leg de matten klaar met enige tussenruimte.

Ga zelf op de knieën naast een mat zitten en laat alle kinderen een koprol maken op de mat waar jij bij zit. Leg duidelijk uit hoe ze moeten rollen: Ga op de mat staan, met de benen wijd uit elkaar en zet de handen tussen je voeten op de grond. Probeer maar voorover te rollen, door een hap in je buik te doen. Door dit laatste te zeggen, doen ze hun hoofd meer/beter voorover en rollen ze niet op hun hoofd, maar op de nek. Begeleid de kinderen met de rol.

Verdeel nu de kinderen in groepjes, bij iedere mat ongeveer 5 kinderen. Blijf zelf bij de mat zitten en maak hier een groepje kinderen, die het lastig vinden om de koprol zelf te maken, zodat je deze kinderen nog kan helpen. Kinderen mogen op teken van leerkracht een koprol maken, wie geweest is loopt langs de zijkant van de mat terug en sluit weer achteraan in de rij. Laat de kinderen 4 of 5 keer rollen. Hierna mogen de kinderen allemaal weer op de bank gaan zitten.

Pieten moeten niet alleen goed kunnen koprollen, meer ook héél goed springen, ze moeten ook wel eens over sloten springen. Dit gaan we nu ook oefenen. De kinderen mogen achter elkaar aan van de ene mat naar de andere springen. Je kunt als leerkracht ook de naam zeggen, van wie er mag springen, maar wel vlot achter elkaar aan. Wie over alle “sloten” is gesprongen, mag weer op de bank gaan zitten. Leg de matten eventueel iets verder uit elkaar en laat alle kinderen nogmaals over sloten springen. Herhaal dit en leg de matten steeds een stukje verder uit elkaar.

muts01

Afsluiting:

Pieten zijn midden in de nacht buiten en soms kunnen ze geen hand voor hun ogen zien. Ze voelen dan waar ze zijn.
De kinderen staan in een kring en kies één leerling uit, die  Piet mag zijn. Deze leerling krijgt een blinddoek voor. Draai Piet een keer rond en dan mag hij/zij gaan lopen, met de handen vooruit. Op een gegeven moment voelt Piet een leerling en mag raden wie het is. Heeft “Piet” het goed geraden, dan mag deze leerling in de kring de blinddoek voor en het spel herhaalt zich.

(Een pietenmuts over de ogen kan natuurlijk ook).

De kinderen mogen in de klas hun kleren weer aantrekken, maar nog niet hun laarzen of schoenen. Ondertussen zou je sinterklaasliedjes kunnen zingen.

Als alle leerlingen de kleren weer aan hebben, kies je een leerling die ieder kind zijn of haar schoenen terug mag geven. Je kan afspreken dat je dit ook zonder te praten kan doen. De leerling die aangewezen is, geeft de schoenen een leerling, is dit goed dat trekt deze leerlingen de schoenen aan, is het niet goed, dan zet deze leerling de schoenen weer terug in de kring. Ga net zolang door tot dat iedereen zijn of haar schoenen weer heeft, eventueel kan je ook twee kinderen laten uitdelen.