Leren fietsen: 5 tips voor ouders (advertorial)

Als het tijd is dat je kind zelf gaat leren fietsen, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken. Je kunt namelijk niet zomaar op een dag met je kind zonder zijwieltjes naar school fietsen. Met deze vijf tips kom je beslagen ten ijs en leert je kind binnen korte tijd fietsen als een pro.

Tip 1: Begin vroeg met een loopfiets

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook zeker voor fietsen. Door op jonge leeftijd een loopfiets te gebruiken zijn er een aantal vaardigheden die je kind op latere leeftijd, tijdens het echte werk, niet meer hoeft te leren. Denk hierbij aan balans, remmen, snelheid en het vooruitkijken. Dit hoeft je kindje als hij of zij echt gaat fietsen dus niet meer te leren.

Tip 2: Wacht tot je kind er echt aan toe is

Kinderen kunnen eigenwijs zijn, dus als ze niet willen, dan gaan ze het ook niet doen. Wacht er dus echt op tot je kind er aan toe is, zelfs als je denkt dat het te laat is. Als een kind met tegenzin leert fietsen, zal hij of zij er weinig plezier aan beleven en blijft het altijd een groot ding. Je kind zal zelf aangeven wanneer de tijd rijp is, en dan kun je beginnen met leren fietsen. Je kunt wel alvast een fiets kopen, zodat je kind er al meer interesse in krijgt.

Tip 3: Vertrouw je kind

Je kind letterlijk en figuurlijk loslaten is doodeng, maar als je dit niet doet leert je kind nooit op eigen benen te staan. Door je kind te vertrouwen kweekt het zelfvertrouwen en dat is zeer belangrijk in het verkeer. We raden natuurlijk niet aan om meteen op een drukke weg te fietsen, maar in kleine stapjes steeds zelfstandiger fietsen doet wonderen. En ja, je kind zal misschien een keertje vallen, maar ook dat moeten ze leren.

Tip 4: Langzaam de zijwieltjes verhogen

Het is belangrijk om te weten dat niet ieder kind zijwieltjes nodig heeft. Sommige kinderen hebben een dusdanige balans dat het meteen zonder kan. Als je kind liever de veiligheid van zijwieltjes heeft of simpelweg nog niet goed kan balanceren, kun je dus wel zijwieltjes gebruiken. Als je kind goed met zijwieltjes fietst, kun je langzaamaan de zijwieltjes verhogen, zonder je kind dit te vertellen. Hierdoor wordt het afhalen van de hulpwieltjes geen groot moment en fietst je kindje ongemerkt eigenlijk al zonder hulp.

Zorg ook altijd dat je kind op de juiste maat fiets fietst. Dit is erg belangrijk, want je kind moet wel goed met de zijn voeten bij de grond kunnen, zeker als ze net zonder zijwieltjes gaan fietsen. Bij Fietsenopfietsen heb je een maattabel waarmee je precies kunt kijken welke maat jouw kindje nodig heeft. Lengte is hierin altijd het belangrijkste. Heeft je dochter bijvoorbeeld een lengte van 100 centimeter? Dan heeft ze een 14 inch meisjesfiets nodig.

Tip 5: Vergeet de verkeersregels niet

Het klinkt misschien een beetje gek om een klein kind al de verkeersregels te leren, maar jong geleerd is oud gedaan. Een kind op een kleine fiets wordt vaak door automobilisten over het hoofd gezien, dus je aan de verkeersregels houden is extra belangrijk. Maak het niet te lastig. Je kunt bijvoorbeeld een sticker plakken op de rechterkant van het stuur, en uitleggen dat auto’s van rechts voorrang hebben. De andere kant van de regel hoef je niet uit te leggen, dat is waarschijnlijk nog te moeilijk om te begrijpen.