Rompompom: het leerzame tijdschrift voor kleuters

Rompompom is het tijdschrift van uitgeverij Zwijsen speciaal ontwikkeld voor kleuters. Leerkrachten zullen dit tijdschrift ongetwijfeld al kennen. Deze blog is dan ook speciaal voor ouders geschreven. En Rompompom is vernieuwd. Hoogste tijd dus om het nieuwe tijdschrift eens goed onder de loep te nemen.

Een kleutertijdschrift

Rompompom komt al 13 jaar maandelijks uit en is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 6 jaar. In het blad komt het figuurtje Pompom voor, die kinderen eventueel zouden kunnen herkennen van school als er met Schatkist wordt gewerkt. Elke maandelijkse uitgave legt de focus op een bepaald ontwikkelingsgebied. Zo is het proefnummer geënt op letters en het eerste nummer richt zich meer op cijfers tot en met 20. Het is echt een dik tijdschrift met veel variatie in aanbod van oefeningen. Laten we er eens een aantal bekijken.

In elke Rompompom zit een praatplaat, bedoeld om samen te bekijken en gesprekken te ontlokken. Praatplaten zijn bijzonder geschikt ter stimulering van de woordenschat en het verzinnen van eigen verhalen. Als je merkt dat jouw kind hier veel plezier aan beleeft, overweeg dan eens om prentenboek zonder woorden aan te schaffen. Zoals bijvoorbeeld Eiland van Mark Janssen, De gele ballon van Charlotte Dematons of Het grote taartenboek van Thé Tjong-Khing. Succes verzekerd!

Bij deze pagina komt vooral letter- en klankkennis aan bod. Het is belangrijk voor ouders te weten dat jonge kinderen in eerste instantie de klanken leren en daarna pas een letterkoppeling maken. Ook worden de klanken fonetisch benoemd, als spraakklank. Dus b is buh en niet bee, a is a en niet aa, l is llll en niet el, etc. Op die manier leren ze het woord bal te benoemen, eerst via het gehoor, en later als een letterkoppeling gemaakt wordt, ook door de letters stuk voor stuk fonetisch uit te spreken en dan samen te voegen. Als je kind hier nog niet aan toe is, is het verstandig de letters even te laten voor wat ze zijn. Je kunt je dan beter bezig houden met rijmspelletjes of het spotten van letters in de omgeving. Zwijsen heeft ook diverse educatieve gezelschapsspelletjes die zeker een aanrader zijn. Want het is beter om thuis geen schooltje te spelen, maar er spelenderwijs mee bezig te zijn.

Op deze pagina zie je drie verschillende oefeningen die vrijwel hetzelfde doel hebben, namelijk het stimuleren van de visuele waarneming, het zien van kleine verschillen. Bij een sudoku komt ook nog een stukje logisch denken naar voren.

Een samenleesverhaal is bedoeld om, tja, samen te lezen. De voorlezer wijst de te lezen woorden aan en het kind mag steeds het rode woord lezen en leert deze door de herhaling zo te herkennen. Het verhaal bestaat uit korte zinnen met korte woorden die een kind uiteindelijk zelf zou kunnen lezen. Daarnaast is het verhaal ook informatief en leert het kind dus ook nog iets. En foto’s van dieren doen het altijd goed bij jonge kinderen. Vindt je kind dit concept leuk? Dan zijn er ook samenleesboeken verkrijgbaar.

Rompompom richt zich niet alleen op taal- en rekenactiviteiten, er worden ook knutsel- en tekenpagina’s aangeboden. Ik vind vooral deze pagina leuk waarbij concreet materiaal nodig is om een opdracht te volbrengen. Een kind kan Pompom afmaken en eventueel ook de letters namaken met klei; een leuke afwisseling.

Conclusie

Toen mijn kinderen kleuters waren, hebben ze met veel plezier urenlang in Rompompom gebladerd, gekleurd, geteld, gelezen en gespeeld. En ook de vernieuwde Rompompom is zeer uitgebreid en divers, voor elk kind wat wils. Oefeningen met letters, voorleesverhalen, spelletjes, knutselopdrachten, teken- en kleuropdrachten, schrijfoefeningen, puzzels, een samenleesverhaal en een schattige dierenposter om op te hangen. De eerste editie is best geënt op letters, het herkennen van letters / woorden en het onderscheiden van klanken in woorden, het toekennen van een klank aan afbeeldingen, ongeveer 1/3 van de oefeningen daar op toegespitst.  Zeker leuk en aan te raden voor kinderen die er al aan toe zijn of interesse tonen in letters. Misschien nog iets te moeilijk voor kinderen die net op school komen. Rompompom nummer 1 richt zich voornamelijk op tellen tot en met 20. Ieder kind zal wel iets kunnen vinden in Rompompom wat hem of haar aanspreekt. Als ouder krijg je een goede indruk van wat je kind aangeboden krijgt. En omdat de Rompompom echt goed vol zit, zal jouw kind zeker niet in één middag klaar zijn met het tijdschrift. Tenzij jouw kind er dusdanig van geniet en er helemaal voor gaat.