Motoriek van een kind van driewieler tot fiets (advertorial)

Motoriek van een kind van driewieler tot fiets
Een kind leren fietsen gaat niet vanzelf, maar door het op de juiste manier aan te leren bespaar je een hoop tijd. Door stapsgewijs de verschillende onderdelen van het fietsen aan te leren, pakken kinderen het veel sneller op. Wachten tot een kind oud genoeg is en deze zonder oefening op een fiets zetten zal een kind snel angstig maken om te fietsen. Lees hieronder welke stappen en soorten fietsen je kunt doorlopen om een kind te leren fietsen.

Waarom loopfietsen zo belangrijk zijn
Door meerdere kleine stappen in moeilijkheidsgraad te nemen wordt het leren fietsen voor kinderen een stuk makkelijker en leuker. Dit begint al bij het rondlopen op een loopfiets. Doordat je kinderen alvast leert wennen aan op een zadel zitten, hun evenwicht bewaren en het sturen wordt de overstap naar een driewieler veel makkelijker.

Op Veiligheid.nl lees je tips voor het kopen van een kinderfiets.

Tijd voor de driewieler
De driewieler is de eerste fiets waarbij een kind ook daadwerkelijk moet trappen. Doordat je een kind eerst op de loopfiets laat kan deze zich nu volledig richten op het rondtrappen van de pedalen. Zou je een kind als eerste fiets een driewieler geven dan moet deze tegelijk met het leren trappen ook nog leren kijken en sturen. Dit kan voor sommige kinderen overweldigend zijn, waardoor zij ook minder plezier aan het fietsen beleven. Het is belangrijk om het kind plezier te laten hebben op de fiets waardoor fietsen geen straf is en het leren ook nog eens sneller gaat.

Fietsen met zijwieltjes
De kinderfiets met zijwieltjes begint al meer te lijken op echt fietsen, en vereist al een beetje evenwicht van het kind. Zodra een kind met zijwieltjes kan fietsen is het een goed moment om de verkeersregels vast aan te leren. Door daar nu al mee te beginnen zorg je dat het kind de regels geleidelijk leert, in plaats van dat deze straks in een zeer korte tijd alle regels moet kennen.

Wil je kind leren fietsen zonder zijwielen? Kijk dan naar een van deze filmpjes op YouTube filmpje ter inspiratie.

Eindelijk echt fietsen
Per kind kan het verschillen wanneer deze eraan toe is om de zijwieltjes van de fiets af te halen. Belangrijk hierbij is dat de ouder geduldig is en in het begin het kind nog ondersteund bij het los fietsen. Zo bouwt het kind vertrouwen op tot deze zelfstandig kan fietsen. Belangrijk is om een kind nooit te leren fietsen op het gras. Veel ouders denken dat dit beter is omdat het kind dan zachter valt, maar de kans op vallen is zoveel groter op gras dat dit juist averechts werkt.

Hoverboards zijn de nieuwe trend
Naast de bovenstaande soorten fietsen is hier sinds enkele jaren een nieuw vervoersmiddel aan toe te voegen: de hoverboards. Doordat je op een hoverboard goed je evenwicht moet kunnen bewaren is dit een ideale oefening voor kinderen, een kind met een goed evenwicht kan ten slotte makkelijker fietsen. Het is wel zo dat bij de meeste hoverboards een minimale leeftijd van 12 jaar wordt aangeraden.