Klimaatjes – Wat is het hier warm – Judith Koppens & Andy Engel

Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden. Veel leesplezier!

Klimaatjes – Wat is het hier warm Boek omslag Klimaatjes – Wat is het hier warm
Judith Koppens & Andy Engel
Clavis

Het verhaal:

Hallo, wij zijn de Klimaatjes! Wij zijn allerbeste maatjes. In deze serie beleven we elke keer een nieuw avontuur waarin we jullie op eigen en vaak grappige wijze laten zien hoe jij zelf je leefwereld fijn kunt houden. Veel leesplezier!
Het is al dagen warm. Zo warm dat Vos er niet van kan slapen. Samen met Kikker zoekt hij verkoeling in het park, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Als zelfs het eten van ijsjes niet helpt, krijgt Muis een idee. Een idee waar alle Klimaatjes blij van worden … Een warm verhaal waarin kinderen beleven en ervaren dat ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. Voor alle kinderen vanaf 5 jaar.

Juf Sanne zegt:

Dit is het tweede deel uit de serie Klimaatjes, Het eerste deel ‘Natte voeten’ heb ik nog niet gezien, maar ik moet zeggen dat ik zeer enthousiast ben over ‘Wat is het warm’. Bij het openslaan van het boek maken we kennis met een zevental dieren. Elk dier heeft een label waarin kort wordt verteld over dit karakter. Zo is Muis de slimmerd van de groep, Kikker de enthousiasteling en Mol doet liever zijn eigen ding. Het verhaal gaat over een weertype, in dit geval zonnig en dus warmte. Alle begrippen rondom dit weertype komen naar voren. Afkoelen, schaduw, het lome gevoel etc. Deze tekst staat schuingedrukt en vestigt dus extra de aandacht op deze term. Er wordt kort uitgelegd waarom het zo warm is. Persoonlijk vind ik dat de auteur daar nog wel meer op in had kunnen gaan. Wanneer je een boek maakt over het klimaat voor jonge kinderen, kun je ze zeker meer uitleggen hierover. Kijk maar naar de Willewete serie van Clavis. Desalniettemin, ik vind het een leuk verhaal met genoeg aanknopingspunten voor gesprekken met jonge kleuters over dit weertype. De illustraties zijn erg vrolijk!