Lesmateriaal review: Klablats en Super Sand

Juf Els probeerde het spel ‘Klabats’ en Super Sandvan Goliath uit in haar klas. Dit is haar verslag:

Kablats

klablats1Wat is het?
Klabats is een gezelschapsspel voor 2 tot 5 spelers, waarbij je snel moet nadenken en reageren. In de doos zit een scharnierend speelbord met vier gekleurde schrijfvlakken, 4 pennen (uitwisbare inkt), 2 armklemmen en een doosje met 50 kaarten met daarop 500 vragen.

Doel van het spel
Verzamel als eerste 10 kaarten door 10 vragen als eerste goed te beantwoorden.

Aan de slag…
Het spelbord wordt midden op tafel gelegd. Iedere speler die meedoet heeft een opklaparm voor zich en krijgt een pen. De opklaparmen die niet gebruikt worden, kunnen met een armklem vastgezet worden, zodat ze niet in de weg zitten.

Een van de spelers begint als “lezer” en draait aan de pijl. Hij pakt een kaart en leest de vraag op die bij de kleur hoort (de lezer schrijft deze ronde niet mee). De andere spelers schrijven nu zo snel mogelijk hun antwoord op de opklaparm en laten hem los. De opklaparm “klabatst” in het midden!

Wanneer alle opklaparmen zijn losgelaten worden ze één voor één teruggetrokken om te kijken wie als eerste het juiste antwoord heeft gegeven. Heeft deze speler het antwoord goed, krijgt hij de kaart (of 1 punt). De volgende speler is nu lezer en vervolgt het spel.

In de praktijk
Het spelbord van Klabats ziet er fris uit, de opklaparmen hebben de kleuren oranje, roze, groen en blauw gekregen. Met vier kinderen uit groep 5 ga ik het spel spelen. Ze zitten snel achter een opklaparm. Het spel wordt uitgelegd en ze zijn er klaar voor! Eén voor één zijn ze lezer, draaien de pijl en lezen de vraag. De vragen gaan over verschillende onderwerpen, er zitten zelfs strikvragen bij. Tijdens het spelen blijkt dan ook dat snelheid niet altijd betekent dat je het antwoord goed hebt. Er wordt gelachen en gediscussieerd. Ook zijn er vragen waar ze het antwoord niet op weten, dan wordt er weer iets nieuws geleerd. Na enige tijd heeft één van de kinderen 10 kaarten, hij heeft het spel gewonnen. De andere kinderen volgden op de voet met respectievelijk 9 kaarten en 8 kaarten (2x).

klablats2Tot slot
Klabats is een leuk spel om in de klas te hebben. Je kunt het al spelen met twee kinderen tot maximaal 5 kinderen. Je kiest dan voor een vaste lezer, die de vragen opleest. Op de doos staat vanaf 8 jaar, dit klopt wel omdat enige algemene kennis wel wenselijk is, daar de vragen over allerlei onderwerpen gaan.

De kinderen uit groep 5 zijn enthousiast, terwijl ze gezellig het spel spelen leren ze ondertussen ook nog iets! 

 


Super Sand

supersand4

Wat is het?

Super Sand is magisch zand, gemaakt van natuurlijke materialen. In de doos liggen twee zakjes zand in een stevige kunststof bak, een roller en een troffel. Daarnaast zijn er verschillende vormpjes bijgevoegd om een kasteel mee te bouwen.

Doel

Super Sand stimuleert de creativiteit en de fijne motoriek van kinderen.

supersand3

Aan de slag

Twee kinderen uit mijn groep gaan het Super Sand ontdekken. Ze gaan beiden meteen met hun handen het zand in. Het zand is erg licht en voelt erg zacht en fijn aan. Ze “friemelen” met hun vingers erdoor heen. Ze pakken wat van het zand en laten het naar beneden vallen. Het plakt wat aan elkaar waardoor het niet als losse korrels naar beneden valt. Zo zijn ze een hele poos aan de gang.
Na een tijdje ontdekken ze de vormpjes. Ze stoppen de vormpjes vol met het zand, draaien hem om en er staat een klein torentje of een muurtje. Het zand laat makkelijk los uit het vormpje. Ze ontdekken zelfs dat verschillende vormpjes op elkaar gestapeld kunnen worden. Ook wordt er wat zand op de tafel verspreid. Met de troffel duwen ze er een steentjes structuur in. De kinderen zijn verbaasd en vermaken zich prima.

supersand1

In de praktijk

Super Sand is een combinatie van klei en zand. Het plakt nauwelijks aan je handen en is niet stoffig (ideaal voor kinderen die allergisch zijn voor huisstofmijt!). Wanneer er zand naast de bak valt, is dit makkelijk op te ruimen omdat het wat aan elkaar plakt. De kinderen uit mijn klas zijn er zoet mee. Ze willen aan het einde van de speeltijd niet stoppen!