Recensie: Hé Aardbewoner!

Interessante ontdekkingen die relevant zijn voor het onderwijs deel ik dolgraag met je. Het boek Hé Aardbewoner! is uiterst geschikt voor gebruik in de klas. Hé aardbewoner stelt interessante vragen en geeft nog interessantere antwoorden. Het boek spreekt de taal van de kinderen en dat is heerlijk verfrissend.

Hé aardbewoner! – Marc ter Horst & Wendy Panders – Gottmer – ISBN: 9789025758240

cover_aardbewoner

Het verhaal:

Hé aardbewoner! toont op even originele als heldere wijze op welke planeet we eigenlijk leven. Wat doen die inktvissen hoog in de bergen? Hoe kan het dat de aarde in de zomer verder van de zon staat dan in de winter? Waarom maakt iedereen zich druk om klimaatverandering? Wat hebben vulkanen te maken met het aanrechtblad in de keuken? Marc ter Horst neemt ons met grote vaart en aanstekelijk enthousiasme mee op reis: van de kern van de aarde naar de top van de dampkring, van het regenwoud rond de evenaar naar de sneeuwvlakten aan de polen, en van de geboorte van de aarde naar het onverbiddelijke einde.

Lees verder over de ervaringen van dit boek …

Dit boek is getest in groep 5/6 van Martine Kiewiet. Lees hier haar ervaringen:

Hé-Aardbewoner-inhoud1-800x800_c

Het boek neemt je mee op een spannende reis rondom de aarde, maar ook in de aarde en ver daarboven. Van regenwoud naar sneeuwvlakten en naar de kern van de aarde tot de dampkring. Het verhaal wordt verduidelijkt en opgeleukt door een mix van tekeningen en foto’s. Het verhaal begint met het aanspreken van de kinderen als aardbewoner. Er worden een aantal vragen gesteld en als je al die vragen met ja kunt beantwoorden kun je het boek beter doorgeven aan een andere aardbewoner, wordt gesteld. Uiteraard zijn de vragen zo gesteld dat de kinderen nieuwsgierig worden om het boek te gaan lezen.

Hé aardbewoner,

Kijk eens onder je voeten. Wat hebben we daar? Je kunt schudden met je voeten, maar je komt er niet van af. Je kunt je schoenen uitdoen, maar ook dan nog zit je eraan vast. Olifanten, vrachtauto’s, lieveheersbeestjes, oceanen… ze kleven allemaal aan de aarde. Zwaartekracht noemen we dat. Echt, je kunt hoog springen of laag springen, die planeet sleur je de rest van je leven met je mee. Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

Wist je bijvoorbeeld dat in veel keukens gewoon een plak gestold magma ligt als aanrecht? Dat inktvissen eerder boven op de Mount Everest waren dan sir Edmund Hillary? Dat de zon in onze winter dichter bij de aarde staat dan in de zomer? Dat de Noordzee vol ligt met mammoetbotten? Dat klimaatverandering echt niks nieuws is? Dat er grotten zijn waar mensen fluitend doorheen lopen terwijl honden er dood neervallen? Dat je regelmatig stegosaurusplas in je glas hebt zitten? Kun je al deze vragen met ‘ja’ beantwoorden, geef dit boek dan maar aan een andere aardbewoner. En zo niet, lees het dan lekker zelf.

Het verhaal gaat vervolgens verder met het ontstaan van de aarde en een aantal wetenswaardigheden. Het verhaal is zo geschreven dat de kinderen constant worden uitgedaagd verder te lezen. Je komt steeds meer te weten over onze aarde en dat vonden de leerlingen in mijn groep natuurlijk hartstikke interessant.

1e-aristoteles-pannenkoek (2)

Ik heb het boek regelmatig gebruikt en gebruik het nu nog steeds, met name tijdens mijn wereldoriëntatie vakken in groep 5 en 6. Doordat er zo divers over de aarde wordt verteld op een begrijpelijke manier voor kinderen, sluit het aan bij veel thema’s die ik behandel. Tevens zijn de teksten ook geschikt om te gebruiken tijdens het begrijpend lezen. Ik gebruik deze om de verschillende strategieën te oefenen die bij het begrijpend lezen horen. Ook vind ik het boek geschikt om ‘gewoon’ uit voor te lezen. Bijvoorbeeld ter afsluiting van een les die aansluit bij het behandelde thema. Wat in mijn groep behoorlijk opviel was dat de jongens het boek sneller pakten dan de meiden. Door het gebruik van dit boek zijn de leerlingen een stuk bewuster van hoe het is om een aardbewoner te zijn en wat daar eigenlijk allemaal bij komt kijken.

Schermafbeelding-2014-09-21-om-10.49.42-800x800_c

Juf Sanne zegt:

Hé Aardbewoner is een waanzinnige aanvulling (en wellicht vervanger) voor Aardrijkskunde.  Ik durf te wedden dat de kinderen in jouw groep 10 x dit boek verkiezen boven de methode. De auteur spreekt niet alleen de taal van kinderen, hij begrijpt ze ook. Ik garandeer je, voor €17,95 kun je maandenlang fantastische lessen geven! Probeer het eens.