Recensie: Ok of niet ok?

Ik schrijf graag productrecensies om je op de hoogte houden van nieuwe producten. Deze keer is dat het ontwikkelingsmateriaal OK of niet OK? van KG&Rolf.  Uitvoerig getest door diverse juffen en kinderen. En? Waren ze enthousiast? Dat lees je in deze recensie.

KOKX8042Het spel:

Regels, normen en waarden zijn niet altijd en overal hetzelfde en verschillen ook nog eens van cultuur tot cultuur.
Bij waarden denk je aan ‘rekening houden met elkaar’. Normen zijn regels die uit waarden voortkomen. Bij de waarde ‘rekening houden met elkaar’ hoort bijvoorbeeld de norm dat je in de tram opstaat voor oudere mensen. Die regel staat nergens beschreven maar we verwachten dat die toch bij iedereen bekend is. Van het moment dat iemand een ongeschreven regel niet respecteert wordt hij scheef bekeken. Dit spel legt verschillende situaties voor, die de kinderen mogen beoordelen als zijnde OK of niet OK. Het kan zijn dat sommige situaties op
verschillende manieren worden ervaren door de kinderen. In dat geval is het zinvol er aandacht aan te besteden en het te bespreken in de klasgroep. Het spel kan ook een vervolg krijgen in de klasgroep want ongetwijfeld leven er bij kinderen ook nog situaties waarbij ze misschien twijfelen of het Ok of niet Ok is, zo maak je die situaties
bespreekbaar.

Lees verder voor de rest van de recensie

Hoe speel je het?

Geef 2-3 kinderen de helft van de kaarten en laat hen elke situatie beoordelen met Ok (duim omhoog) of niet OK (duim omlaag). Als de situaties beoordeeld zijn kunnen ze de controlestrookjes erbij leggen en dan ontdekken
de kinderen of ze alle situaties goed beoordeeld hebben. Het zou goed zijn als u als leerkracht op dat moment even bij het spel komt kijken om situaties die anders beoordeeld werden door de kinderen, aan te kaarten en te bespreken. Geef dan de andere helft van de kaarten.

De situaties in het spel:

 1. Je lacht iemand uit  – Je luistert aandachtig naar iemands verhaal – Je strikt zelf je veters – Je neemt iets aan van een onbekende in een auto.
 2. Je fietst met een helm op – Je bent boos en agressief – Je geniet samen van iets – Je trekt een pan van het vuur.
 3. Je rijdt zonder gordel mee in de auto. – Je leest voor. – Je zwemt waar het verboden is. – Je gooit afval in een vuilnisbak.
 4. Je kijkt op de computer naar beelden die eng zijn en niet geschikt voor kinderen. – Je draagt zorg voor je huisdier. – Je luistert samen met opa naar een verhaaltje. Je staat stoer te doen in je blootje na de gymles.
 5. Je ruimt zelf je kamer op. – Je bent bang of angstig van iemand. – Je helpt iemand om iets te nemen. – Je helpt iemand recht die gevallen is.
 6. Je deelt een lekkernij met iemand. – Je krijgt bezoek van de Clini clowns.- Je helpt vrede sluiten als andere ruzie hebben. – Je bent eenzaam en alleen of denkt aan weglopen.
 7. Je mag niet meedoen. – Je kijkt links en rechts bij het oversteken. – Je eet fruit. – Je schreeuwt of bent boos tegen iemand.
 8. Je speelt samen. – Je moet in de auto zitten waar gerookt wordt. – Je wast je handen na toiletbezoek. – Je helpt oudere mensen.
 9. Je neemt stiekem medicijnen. – Je helpt bij de afwas. – Je neemt iets weg in de winkel zonder het te betalen. – Je bent lastig en ongeduldig als je moeder in de weer is met het eten of met de baby.
 10. Je ruimt hondenpoep op. – Je verzorgt de bloemen en planten in de tuin. – Je pest je klasgenoot op school. – Je voetbalt graag.
 11. Je geeft iemand een compliment.  – Je raakt gevaarlijke stoffen aan. – Je eet groenten. – Je doodt zomaar dieren.
 12. Je speelt met vuur. – Je draagt een gordel in de auto. – Je speelt met vuurwerk. – Je gooit afval op de grond.

Juf Sanne zegt:

De afgelopen tijd hebben diverse juffen mij geholpen met het uitproberen van het materiaal.

Juf Lucy heeft het materiaal vooral uitgeprobeerd bij taalzwakke kinderen:

Ik vind het een leuk werkje. Wat het zo leuk maakt is dat de kinderen het met z’n tweeën kunnen maken en gaan discussiëren over het antwoord. Als ze het alleen maken is er geen discussie en is het antwoord dat op de contolestrook staat juist. Als ze met zijn tweeën zijn en ze hebben beide verschillende antwoorden en je vraagt waarom zij voor dat antwoord hebben gekozen, maar ze kunnen het verklaren vind ik het antwoord ook goed. Ik vind dat je als leerkracht het werkje met het kind moet bespreken om te luisteren hoe het kind erover denkt. Anders haal je niet alles uit het kind wat erin zit, vooral bij taalzwakke kinderen. Het nodigt taalzwakke kinderen wel uit om te praten, maar vergt veel tijd. Ik kan Ok of niet Ok logopedisten en remedial teachers ook zeker aanraden.

Juf Berni was ook enthousiast over het materiaal:

Het werkje OK of niet OK heb ik een paar dagen in de klas gehad. Het was eigenlijk direct een succes. Ik heb er steeds met een klein groepje meegewerkt. We namen dan een aantal stroken uit de doos en bekeken de plaatjes. Daarna bespraken we samen wat is OK en wat niet? Dit was erg leuk om te doen, omdat kinderen niet de zelfde dingen OK vinden. Ik vond deze manier van werken erg leuk omdat de kinderen uitgedaagd worden om over dingen te spreken, die lang niet allemaal aan bod komen in de klas of kring. Na afloop mochten de kinderen er dan zelf verder mee werken en konden dan ook zelf kijken of hun eigen antwoord het juiste was. Een kind vond het maar raar dat een vader niet in de auto zou mogen roken. En ook dit gaf  weer reden voor een gesprekje. Ik ben zeer te spreken over dit materiaal, leuk en makkelijk in gebruik en de kinderen waren er heel enthousiast over. Toen het materiaal in een andere klas werd getest, vroegen ze regelmatig waar het werkje met de duimen gebleven was. Dat is een goed teken!

Ook ik ben enthousiast over Ok en niet ok.  Het materiaal heeft geen uitgebreide uitleg nodig, je opent de doos en kunt vrijwel gelijk aan de slag. De kinderen bekijken de plaatjes en zonder ook maar iets te zeggen komen er de meest geweldige discussies op gang. Zo is er een afbeelding waarbij een kind boos en agressief reageert en op de schoot van een vrouw zit. Eén kind gaf aan dat je best wel eens boos mocht zijn. Waarop een ander kind zei dat hij ook wel eens boos was maar dat je dan niet spullen kapot moest maken. “Anders wordt mama weer boos, en zo blijf je aan de gang!” Het eerste kind antwoordt hierop dat hij ook wel eens naar de gang moet, ja. Heerlijk vind ik het, om te luisteren naar dit soort discussies. Je merkt dat in dit soort gevallen jouw aanwezigheid niet nodig is om de discussie te doen opstarten. De afbeeldingen spreken voor zich en de kinderen kunnen elkaar genoeg helpen om tot een ‘juist’ antwoord te komen. Ik zorg dat ik in de buurt ben en leg mijn oor graag te luister. Als ik merk dat de kinderen er niet uitkomen, meng ik me kort in de discussie.

OK of niet OK is ook individueel te gebruiken maar heeft de absolute voorkeur om in kleine groepjes aan te bieden om de taalproductie te stimuleren. Er zitten genoeg stroken in de doos om meerdere groepjes tegelijkertijd te laten spelen. Het materiaal heeft een vrolijke, kleurrijke uitstraling en de afbeeldingen zijn klein maar zeer duidelijk. OK of niet Ok is absoluut OK!
Wil je meer weten over het product? Klik dan hier!