Voorleesdagen 2014 – interview met David Melling

David Melling is de creatief vader van de vertederende Dorus. Wellicht ken je hem van de titels: Ik wil een knuffel, We houden van jou en Het grote slaapfeest. Zijn boek ‘Maak je niet dik’ is gekozen als één van de beste boeken van 2013 en staat daarom in de prentenboeken top 10. Omdat we meer wilde weten over de auteur David Melling mochten we een interview plaatsen van Uitgeverij Unieboek Spectrum. Ook is er een pagina met diverse suggesties om met dit boek aan de slag te gaan. Veel plezier deze Voorleesdagen!

Wanneer en waarom ben je gaan schrijven/illustreren?

Ik volgde het vak kunst op school toen ik 17 was. Dat was mijn eerste serieuze overweging om van ‘kunst’ mijn carrière te maken. Ik vond het altijd al leuk om tekeningen te maken en verhalen te vertellen, maar pas toen ik midden 20 was en ik de kans kreeg om als achtergrondartiest te werken in een animatiestudio in Londen, begon ik serieus over zo’n carrière na te denken. Na 4 jaar bij deze studio gewerkt te hebben, besloot ik daar te stoppen en aan een portfolio te gaan werken met ideeën voor boekillustraties. Ik was 30! Het heeft lang geduurd voordat ik begon met boekillustraties, maar toen ik het eenmaal had ontdekt, besloot ik dat ik me hier het prettigst bij voelde. Het schrijven volgde later. Na 8 jaar andermans werk te hebben geïllustreerd, voelde ik me zelfverzekerd genoeg om aan mijn eigen tekst te beginnen. Dat was The Kiss That Missed in 2001.

maakjenietdik

Wat deed je voordat je schrijver/illustrator werd?

Naast de kunstacademie heb ik fotografie gestudeerd, en ik ben een tijdje een assistentfotograaf geweest. Ik heb ook een paar jaar als illustrator van bladen gewerkt, voordat ik bij een animatiestudio ben begonnen.

Lees verder voor de rest van het interview.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Er zijn zo veel dingen die mij inspireren. Dat kan een droom zijn, een film, een boek, een foto, een afgeluisterd gesprek, mijn kinderen, iets dat me is opgevallen gedurende de dag… mijn inspiratiebron is het dagelijks leven. Mijn truc is om altijd een schetsboek bij me te hebben om dingen op te schrijven, voordat ik het vergeet. Het maakt niet uit hoe vaak ik mezelf vertel ‘dat onthoud ik wel’. Meestal ben ik het dan al weer vergeten.

Ben je fulltime schrijver/illustrator of heb je nog een andere baan?

Ja, ik schrijf en illustreer fulltime. Ik beschouw mezelf als ontzettend bevoorrecht!

Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Ik werk doorgaans tijdens normale kantooruren. Soms een beetje langer, als ik vlak voor een deadline zit. Nadat ik mijn zoon bij school heb afgezet, haal ik een kop koffie op weg naar mijn studio en begin ik te werken rond half 10, 10 uur. Tijdens de lunchpauze loop ik in 3 minuten naar mijn huis. Daarna ga ik weer verder tot een uur of 6, 7. In de avonduren en tijdens het weekend krabbel ik ook vaak in een schetsboek.

ikwileenknuffel

Wat doe je het liefst naast het schrijven/illustreren?

Ik heb heel weinig vrije tijd – wat prima is, aangezien ik erg geniet als ik aan het werk ben – maar ik ben dol op lezen (fictie en non-fictie), en ik probeer om banjo te leren spelen (ik moet nog wat meer oefenen). Daarnaast breng ik graag tijd door met mijn gezin. We hebben twee kinderen van 12 en 8.

Wat is het leukste dat je tijdens je carrière hebt meegemaakt?

Ik kan eerlijk zeggen dat ik waarschijnlijk het meest blij ben als ik aan het tekenen ben in mijn studio. Daarnaast is het ook geweldig om te zien dat een karakter dat ik heb verzonnen het zo goed doet. Niet alleen in de winkels, maar ook wanneer ik scholen bezoek en de kinderen zo opgewonden zijn om te zien, dat is telkens weer een leuke verrassing. Ik heb zo lang in mijn eigen wereldje geleefd, dat ik vergat wat voor een impact mijn boeken kunnen hebben. Dat kan een mens behoorlijk nederig maken. Als ik één speciaal moment zou moeten uitkiezen, dan is het groeiende succes van Hugless Douglas (in Nederland bekend als de Dorus-boeken) en alle activiteiten daaromheen een van de hoogtepunten. De signeertour die ik heb gehouden in Amerika was fantastisch!

Wat is je grootste blunder?

Mmm (zoveel)! Nou, het heeft een flink aantal jaren geduurd voordat ik voor een publiek durfde te staan om over mijn werk te praten. Ik vind het nog steeds niet makkelijk, maar ik word er beter in. Ik heb in elk geval een flink aantal ongemakkelijke herinneringen aan vroeger. Nog zoiets: afgelopen jaar had ik een gek ongeluk waarbij ik van de bank viel. Ik heb mijn knie flink beschadigd en ben nog steeds herstellende na drie operaties. DAT is pas een blunder!

groteslaapfeest

Wat was je favoriete kinderboek toen je zelf kind was?

Ik had zo veel favoriete boeken als een kind. Ik was dol op Winnie de Poeh en de Dr. Seuss-boeken (The Cat in The Hat), maar de Asterix en Obelix-boeken waren waarschijnlijk mijn absolute favorieten (en dat zijn ze nog steeds). De tekeningen, de karakters, de humor. Ik vond het allemaal even geweldig.

Heb je nog tips voor aspirant-schrijvers/-illustratoren?

Teken en lees zo vaak als je kunt. Ik zeg altijd: hoe vaker je dit doet, des te beter zal je worden. Ik vergelijk het met sporten of een muziekinstrument spelen: je kunt niet verwachten dat je onmiddellijk heel goed bent. Maar je wordt beter als je blijft oefenen. En het belangrijkste: ALTIJD plezier hebben. Als je het niet leuk vindt, dan is er iets mis. Neem een pauze en ga daarna weer verder.

Vertel eens iets verrassends over jezelf wat veel mensen nog niet weten?

Nou, ik heb geen idee hoe verrassend dit eigenlijk is, maar ik heb een aantal merkwaardige baantjes gehad toen ik jonger was. Ik heb een zomer lang het gras van een begraafplaats gemaaid. Het raarste was dat ik heb geholpen een graf te vullen tijdens een verschrikkelijke onweersbui: het stortregende, donderde en bliksemde als een gek. Heel griezelig! Om het wat luchtiger te houden: ik ben hypermobiel, dus dat betekent dat ik DIT kan doen! (ik weet niet zeker of het goed werkt, zo zonder foto).

Wat zou je het liefst willen kunnen doen wat je nu niet kan? En waarom?

Op dit moment? Ik zou heel graag in mijn tuin in de zon willen zitten met een lekkere kop koffie (en misschien een koekje) en een boek willen lezen. Maar dat kan niet want ik ben in Engeland, het is zomer en het ziet eruit alsof het elk moment kan gaan regenen …