Houtspel: prachtig en duurzaam speelgoed voor jong en oud.

Bekentenis: ik ben verliefd op houten speelgoed. Het is prachtig, duurzaam en zo ontzettend bruikbaar thuis of in een kleutergroep. Van Elmar Jansen van de winkel Houtspel mocht ik een tijdje spelen met een blokkenset. Dat is mij zo goed bevallen, dat ik er een blog over wilde schrijven. Ik hoop dat jullie net zo enthousiast raken als ik.

blokkenhoutspel01

Het materiaal:

De honderd blokken in tien verschillende kleuren worden geleverd in een mooi houten frame waardoor ze makkelijk op te bergen zijn. De blokken zijn 4 x 4 cm en zijn in hoogte oplopend van 1 tot 10 cm. De blokkenset is gemaakt door Grimm’s en wordt met de hand gemaakt en geschilderd. De blokken zijn niet gelakt waardoor ze beter blijven staan.

Lees verder voor de rest van de recensie …

 

houtspel-logo

Via Pinterest kwam ik een tijdje geleden in aanraking met Houtspel, een prachtige winkel met bijzondere, houten producten. Houtspel wordt gerund door Elmar Jansen. Hij heeft altijd al een passie voor hout gehad en toen hij in 2010 in vader werd, ging hij op zoek naar mooie houten materialen voor zijn kind. In 2011 besloot hij deze vondsten niet voor zichzelf te houden maar te delen in zijn winkel Houtspel.

bouwblokken-groot-trap

 

De mogelijkheden:

De mogelijkheden met het materiaal zijn eindeloos. Kinderen verzinnen van alles met deze blokken. Ze bouwen garages, kastelen, huizen en boten van de blokken. De kleuren helpen ook mee in het spel. Dezelfde maat blokken zijn daardoor makkelijk te identificeren en bij elkaar te zoeken. Bij het vrij spelen pakken kinderen vrijwel onmiddellijk de hoogste blok. Zodra deze op is verzinnen ze manieren hoe ze een volgende blok even hoog kunnen krijgen. Er komen bijzonder veel rekenkundige begrippen aan te pas: langer, korter, hoger, lager, even hoog etc en dat allemaal zonder  het geven van een opdracht. Van spel leren ze het meest, dat wordt hier maar weer eens bewezen. Het is ook ontzettend leuk om deze set te mengen met de blokken uit de bouwhoek of met de kleine blokjes en plankjes uit de klas.

bouwblokkentrapgroot4

Naast vrij spel zijn er ook bijzonder veel opdrachten te verzinnen met deze blokken. Zoals ik al eerder zei, de mogelijkheden zijn eindeloos! Je kunt daarbij ook de blokkendoos gebruiken en met divers ander materiaal erbij zijn er nog meer spelsuggesties te verzinnen. Ik geef je graag een aantal voorbeelden:

 1. Maak een bouwwerk door de blokken plat in de doos te leggen.
 2. In elke rij van de doos moet steeds een andere blok komen. Er mogen geen twee dezelfde blokken in een rij voorkomen.
 3. Verdeel de blokken tussen 2, 3 of 4 kinderen.
 4. Verdeel de blokken en laat één kind een bouwwerk maken.  De andere kinderen bouwen dit na. Hij vertelt de anderen wat ze moeten doen.
 5. Maak zoveel mogelijk blokken even hoog als de hoogste blokken.
 6. Hoeveel van de laagste blokken heb je nodig om deze even hoog te maken als de blauwe? En de rode?
 7. Maak een pyramide of kubus van de blokken.
 8. Laat de kinderen de blokken willekeurig  neerzetten. Geef ze poppetjes of dieren en om de beurt elkaar een opdracht geven. ‘Zet het paard op het blauwe blok in de achterste rij’.
 9. Gebruik cijferkaarten en laat de kinderen evenveel blokken neerzetten. Ze kunnen met die hoeveelheid ook een bouwwerk maken.
 10. Maak voorbeeldkaarten en laat de kinderen de bouwwerken nabouwen.
 11. Laat de kinderen reeksen van 2, 3, 4 of 5 blokken maken.
 12. Leg de blauwe blokken plat en achter elkaar. Maak daarnaast met de overige blokken steeds een rij die even lang is.
 13. Plak cijferstickertjes op de blokken en kijk wat er gebeurt.
 14. Vraag de kinderen de blokken plat te leggen. Neem een stuk karton of een tafel en vraag de kinderen deze vol te leggen. De tafel of het karton dienen dan als raamwerk. Passen alle blokken op het karton?
 15. Neem de blokkenset in de kring en zet er tien op een rij van hoog naar laag. Laat de kinderen de ogen sluiten. Haal steeds een blok weg en vraag de kinderen welke blok ontbreekt.
 16. Zet een reeks neer en vraag de kinderen deze verder af te maken.
 17. Zet een reeks neer en vraag de kinderen deze na te bouwen.
 18. Laat de kinderen de blokken omtrekken en zo een bouwtekening maken.
 19. Maak foto’s van de bouwwerken van kinderen en vraag een andere groep kinderen om dit bouwwerk na te maken.
 20. Geef de kinderen papier in de kleuren van de blokken en laat ze een voorbeeld knippen. Ze kunnen daarbij de blokken omtrekken. Ze knippen de vlakken uit en plakken dit op een papier. Daarna bouwen ze het na.
 21. Ze kunnen de blokken ook omtrekken en in de juiste kleur inkleuren.
 22. Geef de kinderen tien blokken, van elke kleur één. Laat ze hier een bouwwerk van maken. Geef ze daarna nog eens tien blokken en laat ze daarna een ander bouwwerk maken van deze blokken. Zo creëren ze 10 verschillende bouwwerken.
 23. Geef de kinderen een papier en een potlood. Teken op het papier een aantal voorwerpen: een kast, een tafel, de zandtafel, een muur. De kinderen meten de hoogte met de blokken. Hoeveel en welke blokken gebruiken ze daarvoor? Ze verzinnen zelf een manier om dit op het papier weer te geven.
 24. Oefen de rangtelwoorden i.c.m. poppetjes. ‘Zet het poppetje bij het vierde blok’.

 

bouwblokkentrapgroot

Dit materiaal is zeer uitdagend, van hoge kwaliteit en een genot om naar te kijken. Natuurlijk vooral als kinderen ermee spelen. Het is fantastisch om te zien wat kinderen allemaal leren en hoeveel plezier ze hebben door met deze blokken te spelen. En natuurlijk kun je deze blokken net zo goed thuis gebruiken.

Naast de blokkenset kun je bij Houtspel ook nog deze fantastisch regenboog aanschaffen. Ook hiermee zijn de mogelijheden enorm.

10670_gr_regenbogen_v2                     10670_gr_regenbogen

 

Ik wil Elmar van harte bedanken voor het delen van dit prachtige materiaal en ik raad je zeker even aan om even een kijkje te nemen bij dit mooie houten speelgoed. Daarnaast heeft Houtspel een eigen Pinterest pagina waar tips en knutselsuggesties met hout materiaal kunt vinden. En op de Facebook en Twitter pagina van Houtspel blijf je op de hoogte van kortingen of nieuwe producten.

Productfoto's Grimm's nieuw onbewerkt-51