Prachtige nieuwe boektitels voor het najaar

Wat zijn er weer een hoop mooie boeken uit! Ik bespreek ze graag met je:

Lekker gezond – Patricia Geis – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820201

lekkergezond01

Het boek:

Waarom moeten we groenten eten? Waarom staat er niet elke dag spaghetti op tafel? Waarom is ontbijten zo belangrijk? In dit leuke en originele doe-boek ga je zelf boodschappen doen met een winkelmandje. Je koopt lekkere groenten en vlees en nog zoveel meer. daarna stop je alles in de handige boodschappentas en dek je de tafel voor een lekkere en gezonde maaltijd! Een leerrijk en interactief boek over gezonde voeding.

Juf Sanne zegt:

Wat een bijzonder leuk boek. Ik ben echt onder de indruk van deze uitgave. De informatie over gezond eten is zeer zinvol maar toch wat saaie stof voor kinderen. Dit boek maakt het wel leuk en d.m.v. spel leren de kinderen veel over gezond en ongezond. Bij het boek zitten stansvellen met diverse levensmiddelen. Hiermee zijn veel spelsuggesties te bedenken. Het boek is gemaakt van stevig materiaal, heeft grappige illustraties en is zeer bruikbaar in de klas tijdens een project over eten of gezondheid. Een absolute aanrader.

Lees verder voor meer boeken en recensies.

Grote Anna leert hockey spelen – Kathleen Amant – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820973

groteannahockey01

Het boek:

Grote Anna wil leren hockeyen, net als haar buurjongen Arthur. Ze gaat met mama naar de winkel om een echte hockey-outfit. Ze krijgt een stick, beenbeschermers en een bitje. Op hockeyles leert Alexander haar en de andere meisjes hoe ze met de stick tegen de bal moeten slaan. Dat is best moeilijk! Anna oefent hard in de les, maar ook thuis in de tuin met buurjongen Arthur. Als ze goed genoeg is, mag Anna voor het eerst meedoen met een wedstrijd. Zou haar ploeg winnen? Een leuk en leerzaam boek over Grote Anna, die leert hockeyen. Een perfecte voorbereiding voor wie op hockeyles wil.

Juf Sanne zegt:

Grote Anna is een bezig meisje. Na haar avonturen op de ski’s, op paardrijles en zwemles leert Anna nu hockey spelen. De herkenbare tekeningen van Kathleen Amant voelen vertrouwd en ogen weer net zo stralend als altijd. Het verhaal begint bij de eerste hockey les van Anna en waar zij nog veel moet leren, leren wij als lezers mee. Anna beleeft in het begin geen succeservaringen en komt tot de ontdekking dat het hard werken is om te leren hockeyen. Ze is echter zeer vastberaden en blijft oefenen. Leuk, informatief en goed te gebruiken tijdens de kinderboekenweek.

 

Bang, boos, blij – Kathleen Amant – Abimo uitgeverij – ISBN: 9789059329393

Wannes_bangboosblij_extraWannes_bangboosblij_groot

Het boek:

Hoe voelt Wannes zich vandaag? In dit boek ontdekken kleuters wat gevoelens zijn. Op basis van de vrolijke prenten leren ze dat er verschillende soorten gevoelens bestaan, hoe je ze kan herkennen en waarom ze soms ontstaan. Zo stimuleer je de taalontwikkeling en de sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen op een eenvoudige en speelse manier.

Juf Sanne zegt:

De eerste pagina’s worden gewijd aan de vier basisemoties: bang, blij, boos, verdrietig. Je ziet Wannes op de rechterhelft van de pagina en hij toont de emotie. Daarnaast een pagina met daarbij de beschrijvingen wanneer Wammes zich zo voelt. Wanneer je verder bladert kom je vier prachtige grote kijkplaten tegen waarop verschillende emoties door verschillende mensen worden getoond. Op de pagina staan een aantal vragen om je te helpen over de plaat te praten met kinderen. De platen zijn mooi, kleurrijk en zullen jonge kinderen absoluut aanspreken. De laatste twee pagina’s van het boek worden gewijd aan het bespreken en aanbieden van oplossingen tijdens het ervaren van de verschillende emoties. Prachtig groot en mooi boek dat absoluut van pas komt in een peutergroep of kleutergroep.

 

Voor altijd in je hart – Thaïs Vanderheyden – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819885

vooraltijdinjehart01

Het boek:

Vis is gestorven. Dat maakt je heel verdrietig. Maar hij krijgt voor altijd een plekje in je hart. In je hart is er veel plaats voor alles wat je belangrijk vindt. Illustrator Thaïs Vanderheyden laat je ontdekken wat en wie er allemaal in je hart een plekje krijgt. Dat is een mooi lijstje. Het wordt een groot hart met veel liefde. Een ideaal geschenk voor iedereen van wie je houdt.

Juf Sanne zegt:

Ontroerend, lief en prachtig vormgegeven. Thaïs Vanderheyden doet het weer zou ik zeggen. Een prachtige boek over wat  ‘houden van’ allemaal betekent. Op elke pagina staat een mooi hart, alsof er daadwerkelijk iemand in woont. Er wordt gebruik gemaakt van tekeningen en fotomateriaal. Dit geeft het een zeer bijzondere ‘look’. Zeer bruikbaar bij thema familie, rouw, moederdag maar ook valentijnsdag wat mij betreft. Prachtig!

 

Draakje Druk – Mylo Freeman – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044820249

draakjedruk01

Het boek:

Draakje Druk is een heel druk draakje. Hij wiebelt en wipt, hij draait en tolt en spettert. Als de andere draakjes rustig aan tafel zitten, heeft Draakje Druk zijn soepkommetje al omgestoten. Als de andere draakjes op hun eerste vliegles voorzichtig hun vleugeltjes strekken, is Draakje Druk al lang weggevlogen. Zou dit draakje nog ooit rustig worden, vraagt mama draak zich af. Natuurlijk, als hij slaapt ..

Juf Sanne zegt:

Die arme Draakje Druk. Hij weet eigenlijk zelf ook niet hoe het komt dat hij zo druk is. Doet je ergens aan denken niet waar? Op het moment dat Draakje Druk met zijn broertje en zusje wordt geboren is hij al direct op pad om de wereld te ontdekken. Moeder Draak, die het tot voor kort nog lekker rustig had, moet even wennen aan de nieuwe situatie en weet eigenlijk niet zo goed wat ze met Draakje Druk aan moet. Als hij de buuf in de fik steekt krijgt hij straf. “Denk maar even goed na over wat je gedaan hebt!’ “Maar wat deed ik dan fout”, denkt Draakje Druk. Perfect boek om voor te lezen in de klas of in een kleine kring en om daarna eens lekker over te filosoferen met de kinderen.

 

Superoma en de redding van Blauwbil – Esther Miskotte – Uitgeverij Clavis – ISBN: 9789044819816

superomablauwbil01

Het boek:

Mevrouw Nopjes komt oppassen op Josje. Dat vindt Josje heerlijk. Ze noemt mevrouw Nopjes ‘Superoma’ omdat ze altijd wel iets leuks verzint. Vandaag heeft Superoma klei meegebracht. Josje maakt een poes met de klei, een gele poes met een blauwe bil. Dan komt Blauwbil tot leven … Als Josje gaat slapen, ligt Blauwbil aan het voeteneind van het bed. ’s Ochtends is hij weg. Is dit nu allemaal echt gebeurd? Een fantasievol prentenboek met veel oog voor details.

Juf Sanne zegt:

Mooi boek over de fantasie van een meisje en een oppasoma die daar heerlijk in meegaat. Wat is nou echt en wat niet? Daar kom je eigenlijk niet uit. Lief, ontroerend verhaal met zeer grappige elementen erin. Een oma op een ‘waveboard’ blijft een grappig gezicht.

 

Piepkleine muis – Janis Ian & Ingrid en Dieter Schubert – Uitgeverij Lemniscaat – ISBN: 9789047705390

piepkleinemuis

Het boek:

Piepkleine muis woont in een prachtig huis en heeft alles wat zijn hartje begeert. Toch verveelt hij zich. Hij wil op avontuur, hij wil naar zee! Maar het leven van een zeemuis valt niet mee, zeker niet als hij ontdekt wie de kapitein is van het schip…

Terwijl Janis Ian – de wereldberoemde zangeres van hits als ‘At Seventeen’, ‘Stars’ en ‘Jesse’ haar lied ‘The Tiny Mouse’ schreef, moest ze voortdurend denken aan Alice in Wonderland en The Wizard of Oz. Geen wonder dat het verhaal over de kleine muis die op zoek gaat naar avontuur, alle kenmerken vertoont van een kinderboekklassieker. Voeg daarbij een vleugje Edward O’Lear en het unieke ritme, de virtuoze teksten, de humor en de zoete melancholie die Janis Ian’s songs karakteriseren, en je hebt een verhaal dat het hart van generaties kinderen en hun ouders zal verwarmen.

Ingrid & Dieter Schubert – favoriete artiesten van Janis Ian – geven de kleine muis zijn stoere dandy-uiterlijk en begeleiden hem op zijn riskante ondernemingen. Het resultaat is een sprankelend prentenboek vol grapjes, terwijl je luistert naar de cd met het Amerikaanse nummer van Janis Ian, de door Erik van Os gezongen Nederlandse versie én twee meezingversies van het vrolijke zeemanslied. Achterin het prentenboek vind je ook de bladmuziek van beide versies.

Luister het lied van The Tiny Mouse
Luister het lied van Piepkleine muis

Juf Sanne zegt:

Een bijzonder boek kan je het gerust noemen. Een bijzonder project is eigenlijk een betere omschrijving. De tekst van het lied van Janis Ian werd door Erik van Os en Elle van Lieshout vertaald en door Ingrid en Dieter Schubert getekend. De twee koppels zijn allebei uitermate kunstig in hun vak dus je kunt rekenen op een juweeltje. Het lied ‘The Tiny Mouse’ is erg aanstekelijk en de vertaling kunstig. De platen zijn prachtig en het oog raakt niet uitgekeken. Beauty!

 

Joepla Kleuters bewegingstussendoortjes – Abimo Uitgeverij – ISBN: 9789059329751

Joepla_kleuters_groot

Het boek:

Joepla kleuters biedt een ruim aanbod aan korte bewegingstussendoortjes en -versjes die weinig voorbereiding en weinig materiaal vragen. Dankzij het ruime en gevarieerde aanbod van 52 activiteiten heb je voor je het weet de aandacht en concentratie van de kleuters terug. De ideale manier om kleuters weer energie te geven om aan de slag te gaan! Bij elke activiteit staan de materialen, de duur, de thema’s en de ontwikkelingsdoelen duidelijk aangegeven.

De bewegingsactiviteiten reiken ook de mogelijkheid aan om te werken rond sociale vaardigheden. Op die manier wordt de relatiebekwaamheid van de kinderen geoefend.

Sociaal-emotionele thema’s:
–    mijn lichaam
–    initiatief durven nemen
–    respect tonen voor elkaar
–    leren samenwerken

Juf Sanne zegt:

Perfect! Net wat je nodig hebt. Een zeer handzaam boekje, lijkt een beetje op een kalender, met 50 suggesties tot bewegen en ter stimuleren van de sociaal-emotionele vaardigheden. Gewoon even gauw, tussendoor. Heel praktisch ingedeeld met pictogrammen, met een korte uitleg en een soms paar handige tips per pagina. Super voor een momentje waar je toch even niets te doen hebt of als de klas al te lang heeft stil gezeten. De prijs: €7,50. Daar hoef je het dus niet voor te laten!
Er zijn meer boekjes met bewegingstussendoortjes: Hupla en Rugla. Kijk op de site van de uitgever voor meer informatie.

 

Nelsons Acrobatenboek – Laura van Bouchout & Rika Taeymans – Davidfonds uitgeverij – ISBN: 9789059085176

nelsonsacrobatenboek01

Nelson wil volgende kerst een acrobatennummer tonen. Na de kalkoen en voor het dessert. Samen met mama en papa oefent hij elke week salto’s en piramides. Oefen jij mee? Nelsons acrobatenboek bundelt 30 acrobatische spelletjes in gezinsverpakking. Van eenvoudige oefenspelletjes tot acrobatische kunstjes. Van simpel naar spectaculair. Puur plezier met oog voor motorische ontwikkeling.

Juf Sanne zegt:

Nelsons Acrobatenboek is een leuk boek om te bekijken hoe kunstjes nu eigenlijk werken en hoe je ze stap voor stap kunt uitvoeren. De tekeningen werken verhelderend en de kunstjes zullen kinderen zeker aanspreken. Het is niet zo dat het zeer nieuwe kunstjes zijn, de meeste kende ik zelf wel al. Het is meer de beschrijving ervan en de uitleg d.m.v. de begeleidende tekeningen dat het boek waardevol maakt. De tekst staat steeds in een geblokt kader waardoor het voor míjn ogen een beetje lastig te lezen is. Ik snap echter wel de beweegreden van het boek. Het enthousiasme van de auteurs spat er vanaf.  Kunstjes doen is leuk, het vergroot het zelfvertrouwen van kinderen en geeft ze wat broodnodige beweging. Leuk voor thuis, wellicht een cadeau voor vaderdag!