Materiaalrecensie: Klankie, de digitale letterdoos

Een letterdoos, grrr. Een doos met ontelbaar veel erg priegelige letters die nogal eens over de vloer gaan. Trauma’s als kind maar als leerkracht in een klas met 26 kinderen houd je angstvallig je adem in wanneer je aan het werk gaat met de letterdoos. En ….hoe zorg je als leerkracht ervoor dat je alleen letters/klanken aanbiedt die passen bij de kennis van het kind? De controle met letterdozen (of stempeldozen) is ook veel lastiger. Een stempel gaat je immers niet vertellen dat je ‘m op z’n kop houdt. Weet je, het kan echt anders! Deze recensie gaat over Klankie, de digitale letterdoos.

treintje

Het product:

Klankie is een uniek gepatenteerd leermiddel voor het taalonderwijs. Op school leren kinderen lezen en schrijven met klanken. Het woord SCHAAP bestaat bijvoorbeeld uit de losse klanken SCH-AA-P. Klanken vormen de kern bij het leren van taal. Daarom staan klanken centraal bij Klankie.

phpThumb_generated_thumbnail

Klik op lees verder.

Klankie bestaat uit een softwareprogramma en een speciaal computertoetsenbord. Alle klanken staan op een aparte toets op het Klankie toetsenbord en worden direct fonetisch uitgesproken. Met de klanken kunnen kinderen woorden maken. Klankie herkent de ingetypte woorden, spreekt ze uit en ondersteunt ze met prachtige foto’s. Door deze unieke combinatie leren kinderen spelenderwijs de Nederlandse taal. Klankie bestaat dus uit twee onderdelen: het toetsenbord en het softwareprogramma. Ik bespreek de onderdelen even apart:

Het toetsenbord

Het toetsenbord met de voor kleuters correct gedrukte letters bevat dus ook de samengesteld klanken bijvoorbeeld: ij, sch, aai, ieuw, ng. Hoera! Echt een enorme stap vooruit, eindelijk iemand die bedacht heeft dan hoofdletters verwarrend kunnen werken bij jonge kinderen. En het feit dat de samengestelde klanken ook op het toetsenbord te vinden zijn maakt het product zeer geschikt voor hogere groepen.

Het softwareprogramma

Het Klankie softwareprogramma is een waanzinnig programma met diverse mogelijkheden en spelvormen om woorden te oefenen. Er zit een goede opbouw in het programma en een controlefunctie voor de leerkracht. Oefening 1 is vrij typen om het niveau van de leerling vast te stellen. Zodra dit gedaan is, kun je als leerkracht zeer gemakkelijk aangeven welke letters het kind kan gaan oefenen. Het programma kiest dan de woorden uit. Alle woorden worden zowel visueel als auditief aangeboden. Bij het indrukken van een toets horen de kinderen de klank. Ze zoeken dus visueel naar een letter en worden daarbij auditief ondersteund, ideaal voor de klankletterkoppeling.

Daarnaast zijn alle woorden ondersteund met een foto. Als kinderen een woord verkeerd typen krijgen ze een foto te zien van wat ze dan wel hebben ingetypt en het verschil wordt daarnaast ook nog eens auditief aangeboden. Typen de kinderen man i.p.v. maan dan zien ze een foto van een man. Erg handig!

welke-woorden-kan-jij

Er zijn nog veel meer oefenmogelijkheden. Je kunt kinderen bijvoorbeeld ook een bepaalde klank laten oefenen. Andere voorbeelden van oefeningen zijn: volledig auditief zonder visuele ondersteuning, op rijm.

In het leerkrachtenscherm kun je per leerling aangeven:

 • welke oefeningen het kind moet doorlopen;
 • met welke letters het kind gaat oefeningen;
 • hoe lang het kind mag oefenen.

Je kunt voor elke leerling kan zijn eigen uniek leerlingmenu creëren. Is een kind toe aan een extra uitdaging? Je klikt en klaar. Heeft een kind moeite met een bepaalde klank? Geen probleem, je kunt het in het leerkrachtengedeelte allemaal regelen.

instellingen

De kinderen worden tijdens het werken ondersteund door het treintje. Het treintje bovenin het scherm laat zien hoeveel opdrachten een kind moet maken en hoe het verloop van de oefening gaat.  Handig! En motiverend, bij een fout wordt het treintje oranje en niet gelijk rood. In het leerkrachtengedeelte kun je in de resultaten wel zien dat het kind het woord in eerste instantie niet goed had ingevuld.

raad-het-plaatje

 

Juf Sanne zegt:

Ik heb recent een fantastisch demonstratie gekregen van Klankie en ik ben zeer enthousiast. Na de vakantie ga ik  ermee aan de slag en ik zal je in het nieuwe jaar op de hoogte houden van mijn bevindingen. Ik ben vooral te spreken over de vernieuwingen en extra’s die de makers van Klankie aanbieden. Zo is er een netwerkversie beschikbaar die draait op alle type computernetwerken. Heb je al Klankie op een standalone computer dan kun je gemakkelijk de hele school van dit mooie programma laten profiteren!

De klankiedriver is additionele software dat ervoor zorgt dat het speciale toetsenbord ook bruikbaar is voor alle overige computerprogramma’s. Het kan dus perfect aansluiten bij methoden voor aanvankelijk lees- en spellingsonderwijs. Wauw! Dat is echt super! Daarnaast biedt de site klankie.nl een forum waarop je veel extra’s en ondersteunende informatie kunt vinden. En voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Klankie kost maar €35,- zonder jaarlijkse kosten voor licenties. Aan de slag met Klankie!

Deel dit bericht:

2 reacties

 1. Hier mijn reactie op Klankie.
  Ik vind het inderdaad een prachtig product. Alleen jammer dat de bedenkers van Klankie niet rekening hebben gehouden dat er jonge kinderen mee werken. Het was nl. nog mooier geweest om een toetsenbord met grote toetsen te kunnen gebruiken. Gemiste kans volgens mij…..

  1. Beste Anneke,

   Een fysiek groter toetsenbord betekent automatisch minstens een verdubbeling van de kosten, dat is de hoofdreden waarom wij dit niet gedaan hebben. De prijzen van de toetsenborden vliegen dan omhoog voor de scholen, hetgeen zonde is voor het budget. Daarnaast zou de toetsenbordbreedte erg flink uitpakken, waar doorgaans geen ruimte voor is op de tafels waar de pc’s / laptops staan.
   In de nieuwe lichting Klankie toetsenborden is de opdrukgrootte van de letters groter dan de eerste lichting toetsenborden.
   Het formaat van de toetsenborden is exact hetzelfde als kinderen thuis gewend zijn en de afstanden tussen de toetsen dus ook.
   Daarnaast kun je op het forum van de website ook vinden dat sommige scholen ervoor gekozen hebben om kleurtjes aan te brengen (met een kleuren markerstift) op bijvoorbeeld de letters van een bepaalde kern van de methode. (bijvoorbeeld: alle Kern 3 klanken blauw inkleuren)
   Dit geeft de leerling verder houvast.

   Groet
   Ricardo Driedijk

Comments are closed.