Voorbereidend schrijven

In groep 3 krijgen kinderen voor het eerst schrijfonderwijs. De hele dag zijn ze in de weer met een potlood of pen met het rekenen en taal in een schriftje. Dat is nogal een ommezwaai van wat ze gewend zijn van hun kleuterperiode. Je kunt echter al veel ondernemen met kleuters om de fijne motoriek te versterken. Naast de bekende werkjes bijvoorbeeld kralen rijgen, tastwerkjes die al doet om de fijne motoriek te versterken, kun je ook al gerichter bezig zijn met schrijfonderwijs aan kleuters. Dat doe je door middel van voorbereidend schrijven.

Voorbereidend schrijven is bedoeld om de motoriek, en dan met name de handmotoriek, te versterken zodat de kinderen in de groepen 3 t/m 8 goed leren om technisch te schrijven. Schrijven is een vaardigheid waarbij de hersenen en spieren goed moeten samenwerken. Voorbereidend schrijven heeft niets te maken met netjes tussen de lijntjes kunnen schrijven. In de kleutertijd is het juist belangrijk dat de kinderen groot oefenen. op grote verfvellen, met zand en scheerschuim, met 2 handen, met de ogen dicht en in de ruimte.

Je begint altijd groot. Oudere kleuters kun je leren om altijd links en van boven naar beneden te beginnen. Ik heb een aantal suggesties en werkbladen voor je hoe je het voorbereidend schrijven in de klas als onderdeel van de werkles kunt integreren.