Kinderboekenweek 2011: thema superhelden

Liesbeth van den Berg van Kinderboekenmuziek.nl maakt ieder jaar een lespakket met liedjes, dansjes en muziekopdrachten bij vier verschillende boeken die betrekking hebben op het thema van de Kinderboekenweek. Ik wil jullie graag een voorproefje geven:

‘Temmer Tom’ van Tjibbe Veldkamp
Toms vader is bang voor dieren. Tom bedenkt een plan; hij haalt een ijsbeer uit de dierenwinkel en temt hem. Maar het blijft niet bij die ijsbeer ….

Liedje ‘Tom de Temmer’

Tom de temmer, temt een dier.
Dat doet hij met veel plezier.
Tom de temmer is nooit bang.
Dieren temmen, dat doet hij al zo lang.

Eekhoorns, slakken of een pelikaan.
Tom die kan ze allemaal aan.
Apen, tijgers of een groene slang.
Tom, die is voor niemand bang.

Tom de temmer, temt een dier.
Dat doet hij met veel plezier.
Tom de temmer is nooit bang.
Dieren temmen, dat doet hij al zo lang.

Het liedje kun je als ‘liedje van de maand’ beluisteren op www.kinderboekenmuziek.nl .

 

Kikker is een held van Max Velthuijs
Het heeft al dagen geregend en de rivier stroomt over. Kikker logeert met zijn vriendjes bij Haas, want dat huis staat droog. Maar dan raakt het eten op. Kikker gaat hulp halen en zwemt door de woeste rivier …

Heldenmuziek maken
Aan het eind van het boek wordt kikker onthaald als een echt held. Daar hoort natuurlijk heldenmuziek bij met trommels en trompetten!

Deel een aantal trommels uit waar de kinderen met twee handen op kunnen roffelen (Met stokken op bijvoorbeeld emmers mag ook!). Er wordt eerst zachtjes geroffeld, want de held is onderweg. Hij komt steeds dichterbij en het geroffel klinkt dan ook steeds harder. Na een teken van jou stopt het geroffel en spelen een paar kinderen nog even uitbundig op een feesttoeter.

Geef hierbij iemand de beurt om Kikker te spelen. Kikker staat aan de andere kant van de ruimte. Als het tromgeroffel begint, komt Kikker trots lopend steeds dichterbij. Het tromgeroffel wordt steeds luider. Als Kikker bij het orkest is aangekomen, laat hij nog even zijn spierballen zien. Als de toeters spelen, applaudisseren en juichen de kinderen die geen instrument hebben. Kikker juicht mee en balt zijn vuisten. Geef hierna een duidelijk stopteken!

Dit zijn twee voorbeelden uit het lespakket Kinderboekenweek 2011 dat te koop is voor EUR 12,50 via www.kinderboekenmuziek.nl .

Nog meer leuke boekentips:
‘Mijn held’  van Ingrid en Dieter Schubert
‘Rikki’, ‘Rikki durft’ en ‘Ridder Rikki’ van Guido van Genechten
‘Kikker is bang’ van Max Velthuis
‘Pluk van de Petteflet’ van Annie M.G. Schmidt

Liesbeth van den Berg heeft toestemming gegeven om deze lesideeën te plaatsen.