Lesmateriaal review: Ruggespraak

Eindelijk weer eens een recensie op JufSanne.com! Nog steeds probeer ik jullie op de hoogte te houden van nieuw ontwikkelingsmateriaal of leuke, nuttige onderwijs relevante zaken. Deze keer heb ik de nieuwe Ruggespraak van Rolf onder de loep liggen.

Ruggespraak is een materiaal wat al langer bekend was bij Rolf. De versie was hevig verouderd. Rolf heeft de vormen aangepast en de plaatjes vernieuwd. Met succes, want het materiaal ziet er fris en gezellig uit. Het zit in een klein houten kistje met een sticker op de zijkant zodat de doos makkelijk te herkennen is in je kast. Het hoofdzakelijke doel van het spel is om de tactiele waarneming en het visuele voorstellingsvermogen te vergroten.

Ruggespraak in theorie
Ruggespraak is een spel voor 2 kinderen. Eén kind zit achter een ander kind zijn rug en tekent mijn zijn vinger een figuur na op de rug van het kind. Beide kinderen hebben de kaarten voor zich. Het kind wat tekent kiest er eentje uit en het kind dat voor zit probeert te voelen welke kaart er op zijn rug is nagetekend.

Er zijn vier series die worden aangeduid met een kleurcodering. De vier series staan voor verschillende opdrachtreeksen:

  • Geel: vormen om te verwoorden
  • Groen: gecombineerde vormen
  • Rood: richtingen
  • Blauw: een vorm in een vorm

Ik heb ze in een rijtje gezet dat ,volgens mij, de juiste moeilijkheidsgraad aangeeft.  De kaarten zitten  steeds 2 x in het spel. Voordat je begint sorteer je de kaarten en kan je de vormen bespreken.

Ruggespraak in de praktijk
Ik leg dit spel uit in de kring. Wij werken in een hoefijzerkring en daarom kan ik het kind wat de vorm op zijn rug getekend krijgt op de plek van de juf zetten. Wij kunnen dan allemaal zien welke vorm er op de rug getekend wordt. Van tevoren had ik verwacht dat de kinderen wel een beetje de kriebels krijgen van dit spel. Ik verwachtte uitbundig gelach en over de grond rollende kinderen die niet tegen kietelen kunnen. Maar niets was minder waar, de kinderen waren bloedserieus en heel gedreven en geconcentreerd om de juiste vorm te vinden.

Ik vind het plezierig om materiaal in de kring uit te leggen omdat je dan snel eventuele problemen of obstakels direct kan oplossen. Zo kwam ik er al snel achter dat sommige kinderen de vorm niet goed konden voelen of verwoorden. Direct leerde ik de kinderen dat als ze de vorm niet goed hadden gevoeld, ze aan het andere kind moesten vragen of ze het nog een keer konden doen. Dit mag dan 3x en lukt het niet dan zegt het kind wat tekent, “ik neem nu even een andere vorm”. Ik leerde de kinderen te beginnen met welke figuren zij het makkelijkst vonden om te tekenen en te wachten met de moeilijkste figuren.

Toen de kinderen zelf aan de slag gingen was er dan ook geen probleem. Er werd serieus met het materiaal gewerkt en de kinderen vonden het een leuk spel. Wat ik er zelf ook nog eens heel leuk aan vind, is dat het een keer mag om elkaar aan te raken. “Ik kreeg er kriebels in mijn buik van” zei een jong kind  uit mijn klas.

Nog iets leuks is dat er bij dit spel ook een blanco kaart bij zit. Kopieer deze kaart een aantal keer, of laat er op tekenen met een whiteboardmarker. De kinderen kunnen dan zelf opdrachtjes verzinnen. De kinderen kunnen er letters of cijfers op zetten. Ze hoeven dan niet het cijfer te tekenen maar tikken dat aantal op de rug van het kind. Deze zoekt dan het juiste cijfer erbij. In de handleiding worden ook nog leuke spelsuggesties gegeven.

De kist is voor EUR 96,- verkrijgbaar bij Rolf of Koksgesto.