Lesmateriaal review: Post set

Deze keer wil ik eens wat minder voor de hand liggend ontwikkelingsmateriaal bespreken. Rolf heeft de laatste jaren nieuwe producten voor het rollenspel op de markt gebracht. Het gaat dan om een laptop, mobiele telefoon, een huistelefoon en een postset. Rolf gaat wel degelijk met zijn tijd mee zo lijkt het! Dit is minder voor de hand ontwikkelingsmateriaal omdat er achteraf niet iets te toetsen valt of te controleren, maar er wordt zeker wat ontwikkelt bij de kinderen. De recensie van deze maand gaat over de postset.

Het materiaal

Bij ons in de klas, in de huis- en bouwhoek, staat sinds kort een postset. Deze bestaat uit:  een grote brievenbus, een enveloppenset en een kleine huisbrievenbus. De enveloppen zijn in 2 maten en de gleuven van de grote brievenbus corresponderen met deze maten. De enveloppen hebben een zwarte kant waarop gekrijt kan worden. Ook zitten er aan de bovenkant van de enveloppen gleufjes zodat er eventueel een briefje in geplaatst kan worden. Ook de gleuf van de huisbrievenbus is voorzien van een zwarte rand zodat je daar ook op kan tekenen met krijt. Bij de postset worden 2 enveloppen geleverd maar ze zijn ook nog los te bestellen. De grote brievenbus oogt echt als een brievenbus van de TNT behalve dan de kleur. Al het materiaal is van mooi gelakt hout en de kwaliteit dit we van Rolf gewend zijn.

Aan de slag

Ik heb de postset in de kring geïntroduceerd, ik leg uit hoe de postset werkt en wat de mogelijkheden zijn. De kinderen bedenken zelf dat het leuk is om in de huishoek de huisbrievenbus te leggen en de grote brievenbus komt bij de bouwhoek te staan. De kinderen krijgen van mij briefjes en potloden en zo kunnen ze elkaar berichtjes schrijven.

En dat doen ze dan ook. De postset stimuleert natuurlijk het beginnend geletterdheid, de fijne motoriek en schrijfontwikkeling en ze ontwikkelen volop de taal vanuit het rollenspel.

De postset verhuisde na een poosje naar een andere klas en de ervaringen van deze leerkracht was als volgt: De kinderen hebben ongelofelijk veel met deze postset gespeeld. Het was “echt”spelen. De kinderen hebben gekleurd bordkrijt van me gehad en ze gingen allerlei woordjes en letters hierop schrijven. De uitdaging was vervolgens, dat ze om gekleurde blaadjes vroegen, zodat ze brieven konden schrijven. Ze gingen vanuit de huishoek naar kinderen toe en brachten de post rond. Zowel taalkundig (woordjes schrijven) als mondelinge vaardigheden werden  hiermee gestimuleerd (en nog steeds!). Ik vind het een heel erg leuk spel, omdat het plezier en het enthousiasme van de kinderen groot was. De taalvaardigheid werd ontwikkeld, de fantasie en natuurlijk het hele sociale gebeuren kwam aanbod.

Conclusie

In een notendop is dit exact het verhaal wat er rond de postset plaatsvindt in de kleuterklas. Ben je op zoek naar iets wat het rollenspel in je huishoek stimuleert? Dan zal ik je zeker adviseren om het aanschaffen van de postset te overwegen. Heel goed bruikbaar voor het thema ‘Post’ van Kleuterplein of het thema ‘De wereld rond’ van Schatkist. Helaas verkoopt Rolf geen verkleedkleren van een postbode maar deze zullen vast ergens anders te vinden zijn.

Wij hebben zeven kleuterklassen op school en één postset die regelmatig een andere groep aandoet. Juist het feit dat de postset geen permanente plek heeft in 1 groep maakt het des te leuker als deze zo’n 2 x per jaar op visite komt in de groep. Op ons wensenlijstje staat ook nog de laptop en we zijn benieuwd hoe dit bijna onmisbare apparaat in onze klassen het spel zou stimuleren.