Lesmateriaal review: Bouwplan

Het afgelopen jaar heb ik geprobeerd je bekend te maken met de nieuwere materialen van de firma Rolf en hun auteur Magda Jacobs. Ik hoop dat je enthousiast en nieuwsgierig bent geworden door mijn recensies. De recensie van deze maand gaat over Bouwplan.

Hoe werkt het
Bouwplan deed mij in eerste instantie veel denken aan Dubbeldam. Dit is een spel met een plaat van een boerderij of een stad, en de kinderen moeten aan elkaar uitleggen waar een voorwerp geplaatst moet worden. Bij Bouwplan werkt dit vrijwel hetzelfde, alleen is het bij Bouwplan veel minder abstract.

Bouwplan werkt met een raster van 5 x 5 hokjes. Boven de hokjes zie je vingers van 1 t/m 5 en links naast de hokjes staan allemaal verschillende kleurtjes. De kinderen krijgen een opdrachtkaart zoals hieronder en moeten aan de medeleerling uitleggen wat er waar komt. Vrij simpel denk je misschien? Nou dat hoeft niet: Bouwplan heeft interessante extra’s! Op sommige vlakken moeten de kinderen meer dan 1 voorwerp of plaatje plaatsen. De achtergrond kan groen, blauw of grijs zijn wat dan gras, water of een weg voorstelt. De wegen zijn niet allemaal recht maar kunnen ook bochten vertonen. De moeilijkheid is dan om uit te leggen naar welke kant de bocht gaat.

Mogelijkheden en varianten
Op de achterkant van de kaart staat de oplossing. Die oplossing kan je natuurlijk ook gebruiken om een kind een kaart na te laten bouwen. Wat dat betreft biedt bouwplan een heleboel meer mogelijkheden.  Op de onderwijsbeurs kreeg ik van een vertegenwoordiger van Rolf wel 8 verschillende manieren om met bouwplan te werken!

Een leuke en ook moeilijke variant is het volgende:
In het midden van het bord staat een ster, dat is het beginpunt van de kaart. Het kind vertelt: “ga twee hokjes omhoog en één naar rechts”.

In eerste instantie kun je kinderen ook vrij met Bouwplan laten werken. Een eerste goede kennismaking is om de kinderen om de beurt een voorwerp op het bord te laten plaatsen en dit vervolgens aan je medespeler uit te leggen.

Conclusie
Met Bouwplan zijn kinderen bezig met hun taalontwikkeling, hun visuele waarneming en hun sociale vaardigheden. Ook rekenkundige begrippen worden volop gebruikt. Ik heb Bouwplan al een tijdje in mijn klas en ik vind het een heerlijk materiaal. Door de vele mogelijkheden treed je niet snel in herhaling en bovenal vinden de kinderen het zo leuk om ermee te werken. Ik heb zelf nog wat andere spelmogelijkheden verzonnen:

Ik heb de kinderen een vel gegeven met een raster van 5 x5 met de kleurtjes ernaast en de vingers erboven. Ze mochten nu zelf een kaart maken en deze aan de medespeler uitleggen.

Ook hebben we een schatkaart gemaakt! De kaart stond vol met voorwerpen maar de schat stond nog niet aangegeven. Eén kind was de schatbewaarder en twee andere kinderen de schatgravers. De schatgravers vroegen steeds aan de schatbewaarder, bijvoorbeeld “Staat de schat op blauw, 2?” En zo gingen ze net zolang door totdat de schat gevonden was. Het kind dat de vinder van de schat was kreeg een sticker,  en mocht een kruis op de kaart zetten waar de schat begraven was. De kinderen moesten tijdens dit spel onthouden wat al gevraagd was en soms was het spel snel gespeeld! Maar ze vonden het spannend en het maken van de kaart was ook een succes. Misschien een idee voor Rolf om deze kaart als download aan te bieden op de site?

En de prijs? Zo’n 223 euro. Maar dan heb je ook wat. De kist is dan wel groot maar goed te tillen door de kinderen. Ook is de kist dezelfde maat als ridderrijk met de inmiddels bekende sticker op de zijkant van de kist. Zo kan je de kist direct herkennen zonder deze eerst uit de kast te moeten halen. De figuren en voorwerpen zijn leuk, de auto’s kunnen echt rijden!

Samen met Ridderrijk scoort dit materiaal hoog in mijn klas. Zowel bij de juf als bij de kinderen!

Deel dit bericht: