Lesmateriaal review: Woordjes ontdekken

Lesmateriaal review: Woordjes ontdekken

Toen ik de eerste keer met het materiaal ‘Woordjes ontdekken’ van de firma Rolf ging werken, was ik nog niet direct onder de indruk. Ik heb de eerste paar keer de kinderen ook niet volgens de spelregels laten werken. Ik liet ze het woordje bij het plaatje zoeken en andersom. Daar was niet zoveel aan, daar hebben we namelijk wel meer materiaal van.

Toen ik uiteindelijk toch een momentje vond om de (overigens korte) handleiding te lezen, begreep ik beter wat het doel was. Een beetje suf natuurlijk want de titel zegt het al …

De recensie van april gaat over Woordjes ontdekken.

Aan de slag
Het is de bedoeling dat er vier kinderen met het materiaal werken in een spelvorm. Bij Rolf wordt er tegenwoordig vaker voor deze variant gekozen. In mijn beleving merk je dat kinderen op deze manier meer geconcentreerd kunnen werken en meer oppikken. Er zit ook een soort wedstrijdelement in dit soort spelvorm waardoor ze zeker meer aandacht voor het spel hebben en zeer gemotiveerd aan de slag gaan.

De handleiding beschrijft 4 spelrondes. Er zijn nog veel meer varianten te bedenken, maar deze vier vormen een mooie basis. Ik heb het spel met meerdere kinderen gespeeld maar ik gaf zelf de voorkeur aan het spelen van het spel met wat jongere kinderen. Mijn tip is dan ook; kies niet direct voor de oudste kleuters, omdat deze kinderen al wat woordjes kunnen lezen. Het is juist leuk als jongere kinderen de koppeling plaatje-woordje kunnen maken.

Voordat we begonnen aan het spel zei een meisje uit mijn klas: “maar juf, er zitten woordjes in, en ik kan niet lezen.” Wat was zij blij verrast aan het eind van het spel.

Spelronde 1
Elk kind neemt een beeld-en-woordkaart. Draai alle plaatjes om en maak een stapel. Draai één voor één de plaatjes uit. Het kind dat het plaatje heeft, zegt het woord hardop. Daarna legt zij het plaatje op de kaart.

Spelronde 2
Elk kind neemt een beeld-en-woordkaart en een woordkaart. Wederom wordt er een stapel gemaakt van de plaatjes en deze worden weer één voor één omgedraaid. Het kind dat het plaatje heeft zegt het woord hardop en legt het nu op de woordkaart. Het kind gebruikt de beeld-en-woordkaart als hulp.

Spelronde 3
Elk kind neemt een beeld-en-woordkaart. Draai alle woordjes om en maak een stapel. Draai één voor één de woordjes uit. Het kind dat het woordje heeft, zegt het woord hardop. Daarna legt zij het woord op de kaart.

Spelronde 4
Elk kind neemt een beeld-en-woordkaart en een beeldkaart. De woordjes worden op een stapel gelegd. De woordjes worden één voor één omgedraaid en de kinderen kijken of ze het woordje op hun kaart hebben staan. Ze leggen dit woord vervolgens op de beeldkaart.

In de praktijk
Deze spelrondes zijn gemakkelijk allemaal tijdens de werkles uit te voeren. Je kunt er ook voor kiezen om een spel 2 keer te spelen. De kinderen kunnen dezelfde plaat houden of juist wisselen van plaat. De kinderen hebben weinig instructie nodig maar het is wel goed om als leerkracht een spelronde mee te doen. Je kunt het doel een beetje beter benadrukken.

Tijdens de eerste spelronde leren de kinderen de plaatjes kennen en koppelen ze deze aan een woord. Het is de bedoeling dat ze de plaatjes één voor één benoemen. Ze kijken nog niet echt naar het woord, pas als je ze erop wijst. De tweede spelronde nodigt de kinderen uit om naar de woordjes te kijken. Sommige kinderen zijn slim en kijken naar dezelfde positie. Voor deze kinderen was het misschien handig geweest als er een kaart was waar de woordjes in een andere positie op de kaart hadden gestaan. Dat dwingt ze dan om de woordjes te vergelijken op de beeld-en-woordkaart en de beeldkaart.

De derde spelronde vinden ze echt spannend. Ze zijn doodstil en kijken heel aandachtig naar het woord wat wordt omgedraaid. Ze moeten echt goed kijken want er zitten ook woordjes bij die best veel op elkaar lijken. Bijvoorbeeld bes en bel, pet en pen, kip en kin.

De vierde spelronde wordt al echt moeilijk maar ze zijn nog steeds super gemotiveerd. Het doel voor de kinderen is om als eerste je kaart vol te krijgen. Ik heb dit niet benadrukt als juf maar voor de kinderen was dit het uitgangspunt.

Conclusie
Woordjes ontdekken is een simpel spel in opzet. Het is leuk, zeer gemakkelijk uit te leggen en te gebruiken, en het gaat luchtig om met het principe lezen.  Toch is dit niet zomaar een leuk spelletje. Het is gebaseerd op kern- en tussendoelen en gaat in op een behoefte van veel kinderen. Want er zijn steeds vaker jongere kinderen geïnteresseerd in geschreven taal. Deze natuurlijke belangstelling wordt door woordjes ontdekken gestimuleerd. De kinderen leren dat er voor alles een woord bestaat en dat het hoort bij een bepaald beeld. Na het spelen van alle vier de rondes leren ze de woordjes visueel te herkennen. Ok, dat maakt het nog geen lezen maar dan komt de volgende stap. Het herkennen van de letters en het verklanken van de letters tot een woord.

Het zit in een mooi klein houten doosje en sinds kort heeft Rolf ook stickers op de zijkant van het materiaal bevestigd. Zo kan je goed zien welk materiaal er onder op de stapel staat. Het heeft duidelijke plaatjes en de prijs was ook zeer aangenaam, rond de 64 euro.

Een groep oudste kleuters gingen na het spelen van alle spelrondes de woordjes sorteren op beginklank en later ook eind- en middenklank. Er was zelfs een groepje dat op zoek ging naar rijmwoorden. Dat groepje heeft zelf nog wel 3 andere spellen verzonnen met het materiaal. Misschien niet de opzet van het materiaal maar zeker wel zinvol, en een genot om naar te kijken!