Proeflessen in het Engels op basisscholen

Toen ik de titel van dit nieuwsbericht las, dacht ik dat er meer Engelse lessen gegeven zouden worden op basisscholen. Maar na het lezen van het bericht begreep ik dat er een proef komt, waarin tot zo’n 15 procent van alle ‘normale’ lessen in de Engelse taal worden gegeven. Dat is natuurlijk andere koek. Het is de bedoeling dat leerlingen zich zo deze taal beter eigen gaan maken.

Het gaat om een kleine proef, waarin duidelijk moet worden in hoeverre de wet moet worden aangepast zodat Engels gedeeltelijk in lessen kan worden gebruikt.  Het idee is afkomstig van de Onderwijsraad, die vindt dat de gemiddelde Nederlander onvoldoende vreemde talen beheerst. Voor een internationale economie als die van Nederland is genoeg talenkennis van belang volgens de Onderwijsraad.

Wat vinden jullie, is dit een goede ontwikkeling of is het de teloorgang van de Nederlandse taal?

Deel dit bericht:

11 reacties

 1. Dit is alweer iets wat leuk verzonnen wordt in Den Haag en wat wij dan weer leuk uit kunnen voeren, naast alle andere dingen die al moeten.Laat ons toch gewoon les geven en zadel ons niet op met alle nieuwtjes. Want wie worden er straks op het matje geroepen als het taal en rekenen niet op niveau is ??

 2. Laat de onderwijsraad met iets beters komen.
  Het is droevig gesteld met de Nederlandse taal in het onderwijs en daarbuiten. Zie ondertiteling bij de televisie, lees kranten en tijdschriften. De ene grammaticale fout gevolgd door de andere.
  Eerst taal op peil en daarna pas aandacht aan de Engelse taal, en zeker les in het Engels op de basisschool. In groep 7 en 8 alvast Engels proeven, prima!
  Begin op de PABO met taal !!!

 3. Dit vind ik niet haalbaar in het onderwijs, 15% lesgeven in het engels. Wat ik wel vind, is dat er op de basisschool eerder aandacht mag worden besteed aan de engelse taal. Een leuke methode hiervoor is Hippo and friends. Dit is een engelse methode (helaas) voor engels kleuteronderwijs. Erg leuk, er word bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een handpop (Hippo het nijlpaard) liedjes, woordkaarten, stickeropdrachten etc. Een aanbeveling om een aantal keer per jaar mee te werken bij kleuters, zeker omdat jonge kinderen makkelijker een taal oppikken. Naar mijn ervaring zijn kinderen ook zeer enthousiast over deze methode en het leren van engels. Aan de andere kant ben ik het ook eens met de vorige reacties, want er zijn al genoeg eisen gesteld aan het huidige onderwijs wat betreft o.a. taal en rekenen. Op de PABO is nu een verplichte taaltoets, wat is erg goed vind maar misschien een beetje te laat achter gekomen dat dit een must is in het onderwijs. Hopelijk is de nederlandse taalbeheersing in ons eigen land over een aantal jaren verbeterd, want dat blijft immers het belangrijkst!

 4. Als ik het bericht zo begrijp is dit een nogal oud bericht. Op de pabo is er al ca. 2 jaar de specialisatie Vroeg Engels. En iedereen denkt dat dit nog een extra vak is, moet ik even wakker schudden. Je doet bijv. de dagopening zoals anders alleen dan in het engels. Dus welkomstlied en de dagen etc. i.p.v extra lessen of lessen anders te organiseren is het alles alleen vertellen in een andere taal.
  Ik zie dit wel zitten, maar of het percentage 15% haalbaar is…dat weet ik niet.

 5. Ik denk niet dat het spelend oefenen met een andere taal een teloorgang van de Nederlandse taal hoeft in te houden. Het kan juist de taalvaardigheid stimuleren en verbeteren. De kinderen hebben ontzettend veel plezier in het aanhoren en nazeggen van een engels prentenboek, een engels versje. Oo k tellen in engels is reuzeinterssant en zal de rekenvaardigheid niet negatief aantasten. Een auditieve oefening is ‘my name is….’Gewoon nazeggen. Wanneer je dat in het nederlands doet is het zowat kindermishandeling, in het engels blijkt het ineens prachtig.
  Maar dat pabostudenten wat beter mogen worden bijgespijkerd op taalgebied vind ik een must en dat we er als juffen alles aan moeten doen om onze mooie taal te behouden vind in mij zeker een weerklank.

 6. ik ben een antiliaanse leerkracht en leer de kleuters liedjes in het nederlands, die ikzelf in het papiamentoe[taal die op Curacao gesproken wordt] vertaal. De kleuters en ouders vinden het een verrijking van de taal. Verder zingen en tellen wij in de klas iedere dag in vijf talen, nederlands,papiamentoe, spaans,frans en engels.De kleuters kunnen al in deze talen
  tellen en de aangeleerde liedjes zingen.

 7. ik sta al meer dan dertig jaar in het basis onderwijs.
  kleuters is mijn speciliteit.
  Ik heb twee kinderen (Dyslextisch!)
  Beide zijn naar vwo tweetalig(alles in het engels!) dit gaat super.
  Al een aantal jaren gaan wij zomers naar engeland op vakantie
  Ik duik daar de boeken winkels in en koop diverse prenten boeken en diverse CDs in het engels ,die ik in mijn klas gebruik.
  De kinderen vinden her super!!
  het is een extra bijdrage geen vervanging ik denk dat als je er vrij mee kunt omgaan is het voor die kinderen die het oppakken extra leuk en ze herkennen dingen in de wereld rondom hun heen!!

 8. Ik heb stage gelopen in Zweden. Daar krijgen de kinderen vanaf 8 of 9 jaar jaar drie keer engels in de week. Ik zie nu bij de kinderen van 11 jaar dat dit zoveel vruchten afwerpt. De gemiddelde Zweed praat perfect engels en de kinderen vinden het super leuk om te doen. Ik ben nu bezig om materialen te verzamelen omdat wij in Nederland daar ver mee achter lopen. Jammer want ik zie hier wat voor mogelijkheden het biedt en hoe de kinderen op een speelse manier de taal leren.

  Groeten Inge

 9. Het is jammer dat iedereen die op dit bericht reageert zo negatief is over vroeg Engels op de basisschool. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat het voor kinderen een grote voorsprong is om al vroeg in aanraking met andere talen te komen. Dit maakt niet dat het Nederlands slechter wordt, want in plaats van één woord in het mentale lexicon, alleen een Nederlands woord, worden er bij de kinderen twee woorden bij een visualisatie geconsolideerd, een nederlands woord en een Engels woord. Hierdoor kunnen jonge kinderen die nog niet alle woorden kennen juist een voorsprong halen. De hersenen zijn nog ontzettend plastisch en kunnen zonder moeite omschakelen naar een Tweede taal. Ik heb zelf ook tweetalig onderwijs gehad en het is altijd een voorsprong gebleken. Zo moet er ook gekeken worden naar allochtone kinderen in Nederland, die vaak als zorgleerlingen worden bestempeld vanwege de taalachterstand. De kinderen kennen al veel woorden in (bijvoorbeeld) het Turks, door een Nederlands woord aan dezelfde visualisatie te koppelen zal het kind snel en eenvoudig de Nederlandse taal beheersen en in het voordeel zijn van twee talen. Een groter geschenk kan je een kind niet geven. Door de reguliere lessen in het Engels te geven, merk je dat er niet aan kostbare lestijd ingeleverd hoeft te worden, maar dat je de kinderen iets extra’s aanbied. Ik snap de zorg over gekwalificeerd personeel. de Pabo’s werken er momenteel hard aan om de toekomstige leerkrachten van een goed mondje Engels te voorzien. Op iedere school is wel één leerkracht die goed Engels kan geven en die dit eventueel ook in de andere groepen kan verzorgen. Het is ook een leuk thema om in de studiedagen te gebruiken. het ligt aan de wil van de school en de wil van de leerkrachten of Vroeg Engels in het basisonderwijs staat of valt. In plaats van te mopperen zou ik zeggen: Go for it! Wij leerkrachten zijn flexibel, leerbaar en ontzettend sterk, WE CAN DO IT!

 10. Sinds vorig jaar geven wij 2x in de week ongeveer een half uur engels aan kleuters. Wij zijn een school met veel NT2 kinderen dus hadden wij zo onze bedenkingen over het geven van Engels. Maar inmiddels ben zijn wij heel enthousiast en zien we dat de kinderen de taal snel oppikken en onthouden. Het is nog wel moeilijk om een goede doorgaande lijn te ontwikkelen. In groep 3 zijn ze immers bezig met het leren lezen en schrijven van het Nederlands.
  Maar we blijven enthousiast en ons ontwikkelen.

Comments are closed.