Laptops voor kleuters

Er is in Canada een nieuwe proef opgestart (bron) om 4 jarige kleuters te voorzien van laptops, die dan gebruikt worden in de klas. Tijdens de proef zullen de computers gebruikt worden “tijdens kringactiviteiten en buiten om de natuur te ontdekken”, aldus de initiatiefnemers.

Huh, dacht ik: De natuur ontdekken met een laptop?

Maar goed, de mensen achter deze proef vinden het belangrijk dat “kinderen vanaf het begin de technologie ontdekken die straks onderdeel wordt van hun leven”. Je kunt je natuurlijk afvragen of dat wenselijk is, er is genoeg technologie waar je 4 jarige kinderen juist nog niet mee wilt confronteren: Spelcomputers, bepaalde websites e.d.

Ik ben een voorstander van het gebruik van computers in klaslokalen, maar dan wel echt als hulpmiddel voor de leraar of lerares. Om kleuters met laptops rond te laten sjouwen lijkt mij een stap te ver gaan. De genoemde voordelen die deze proef gaat opleveren (“verbetering in intelligentie, non-verbale kwaliteiten en oplossend vermogen”) zijn vast behoorlijk, maar het helpt de kleuters waarschijnlijk niet met hun sociale en emotionele ontwikkeling. Goede begeleiding van een juf of meester zal zeer belangrijk zijn in het experiment.

Toch ben ik zeer benieuwd hoe de proef gaat uitpakken, en of deze kinderen later echt profijt hebben van de aanpak. De initiatiefnemers zeggen dat “hoe jonger ze ermee beginnen, hoe beter”. We zullen zien!