De ‘Super PABO’

Er verscheen vorige week een bericht in het nieuws over de zogeheten ‘Super PABO’. Deze academische versie van de PABO is een initiatief van de Universiteit van Utrecht en is blijkbaar erg populair: Er waren al 150 aanmeldingen gekomen terwijl er voor deze speciale PABO opleiding maar 50 plekken beschikbaar zijn.

Tijdens deze gecombineerde universitaire studie en HBO opleiding krijgen de studenten dus zowel wetenschappelijke als praktische kennis bijgebracht. De PABO studenten worden dan opgeleid tot volwaardig leraar of lerares in het basisonderwijs, maar in vergelijking met hun ‘normale’ PABO collega’s hebben ze dan extra theoretische, onderzoeksmatige en academische kennis en vaardigheden tot hun beschikking.

De nieuwe PABO opleiding is een gevolg van de groeiende politieke en maatschappelijke ‘druk’ om het niveau van de leraren in het basisonderwijs te verhogen. Het klinkt in ieder geval als een goed idee, ik ben benieuwd welke kant dit op gaat!