Cassettebandjes in de klas

Een tijdje terug verscheen er een bericht in de kranten over het toegenomen gebruik van nieuwe media op basisscholen. Ik had toen een paar redenen bedacht waarom het gebruik van internet en computers in de klas nog achterblijft. Na met wat juffen gesproken te hebben, zijn er echter nog twee belangrijke redenen te vinden:

1) Geld. Ondanks de beloftes van de regering om meer geld in het onderwijs te stoppen, is er vaak gewoon te weinig geld om te kunnen investeren in computers op scholen. Soms zijn scholen nog afhankelijk van giften van bedrijven en/of vrijwilligers die ICT zaken op school organiseren.

Een mooi voorbeeld hoe je deze genoemde oorzaken in praktijk terug ziet, is in het gebruik van cassettebandjes. Ja echt, je leest het goed, cassettebandjes, ze bestaan nog. Ik denk dat scholen de allerlaatsten zijn die ze nog gebruiken. Is er geen geld voor cd spelers of weten juffen en meesters niet hoe mp3 of cd spelers werken? Heeft niemand ze verteld wat streaming media is? Of wordt er op de PABO gewoon geen aandacht aan geschonken?2) Veranderen is moeilijk. Veel meesters en juffen doen al jaren ‘hun ding’, en hebben moeite om alle nieuwe ontwikkelingen bij te kunnen benen. Ze vinden het vaak wel goed zo, en hebben geen behoefte aan verandering of ze hebben simpelweg geen tijd voor deze zaken.

Ik weet het niet. Wat ik inmiddels wel weet, is waar de term oldschool vandaan komt 😉

Deel dit bericht: