apr 09 2012

Clavis recensies

Er zijn weer nieuwe boeken uit de Wille Wete serie uit. Ik ben dol op deze serie, ze zijn zeer leerzaam, veel variatie en altijd met prachtige illustraties. De boeken zijn zeer bruikbaar voor de kleutergroepen! Ontdek ze zelf:

Dinosaurussen, Jozua Douglas & Barbara van Rheenen, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044815856

De opbouw van de Wille Wete serie is altijd hetzelfde. Dat werkt echt prettig, in het midden een grote uitvouwplaat, achterin een mini quiz en suggesties voor knutsels en liedjes en versjes. Het nieuw  boek in de Wille Wete serie uit de categorie Natuur Dinosaurussen heeft een leuke begrijpelijke tekst en is ingedeeld in duidelijke indeling. Een aantal soorten worden besproken, het voedsel, de uiterlijke kenmerken, maar ook hoe we dingen over dino’s te weten komen. Het boek is geen opsomming van de ene moeilijke dinonaam na de andere, maar een begrijpelijk, uitdagend, intrigerend boek voor kinderen die meer wille wete. De leuke onderbrekingen hier en daar met een stripverhaal en grappige weetjes maken het boek toegankelijk voor jonge kleuters tot kinderen in groep 4. Het natuurhistorisch museum Naturalis heeft geholpen bij de totstandkoming van het boek. Prachtige illustraties. Een aanwinst voor je boekenkast!

Te koop bij Bol.com voor EUR 15,95


Piraten, Suzan Boshouwers & Marjolein Hund, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044815207

In de categorie Geschiedenis komt Clavis met de titel Piraten. Op zich een jongenstitel zou je denken. Het verhaal begint met een jongen en een meisje die samen Piraatje aan het spelen zijn. Een figuur om zichzelf mee te identificeren zitten er dus voor beide sekses in. Het verhaal is sterk in opbouw, het begint met een geschiedenisverhaal en beantwoord de vraag: wat is een piraat eigenlijk? Daarna worden de verschillende attributen besproken, en op de grote plaat in het midden kun je een kijkje nemen aan de binnenkant van het schip. Mijn dochter vroeg zich alleen af waar de trap toch was. Wederom gevuld met knutselsuggesties, liedjes en versjes en de miniquiz. Ik ben vooral de spreken over de prachtige illustraties. Heel sfeervol, duidelijk, overtuigend maar toch in kinderstijl. Goede aanvulling in de categorie geschiedenis!

Te koop bij Bol.com voor EUR 15,95


Grote uitvindingen, Jozua Douglas & Margot Senden, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044816419

Eveneens in de categorie Geschiedenis, het boek Grote Uitvindingen. Briljant! Ik las dit boek aan mijn dochter voor. Ze viel van de ene verbazing in de andere! “Leefden mensen vroeger in grotten?” “Hadden ze vroeger geen wc?” En bij de vraag wat werkt allemaal op stroom ging ze de kamer door op zoek naar stekkers. Een ware openbaring voor mijn 5-jarige kan ik je vertellen. Ik vond het fantastisch om te zien en wat ben ik blij met Wille Wete en dit boek in deze reeks. Het boek begint in de oertijd en legt kinderen de reden uit van de diverse uitvindingen. De belangrijkste uitvindingen worden besproken en hier en daar even aandacht voor de uitvinder zelf. Van elektrische apparaten, naar boekdrukkunst, het wiel, en stoommachines. Het wordt allemaal besproken. In een grappig stripje waarin een kind een uitvinding doet kreeg mijn dochter het idee dat uitvinden niet alleen voor “volwassenen” is. De grote plaat neemt je mee door de tijd, waarvoor ik mijn complimenten wil uiten voor de illustratrice. Dat zou geen makkelijke klus geweest zijn. Ook leuk is de pagina met de 2 huizen erop. Een huis van vroeger en een huis van nu waarop de verschillen gezocht kunnen worden. Leuke, mooie en soms grappige illustraties met begrijpelijke en enthousiaste tekst. Waarom waren deze boeken er niet toen ik een kind was!

Te koop bij Bol.com voor EUR 15,95


Rikki in de tuin van opa, Guido van Genechten, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044816792

Een nieuw boek in de Rikki serie. Deze is vooral leuk in lente- en zomerperiode. Rikki gaat op bezoek bij zijn opa die Rikki van alles leert over zijn groentetuin. Heel leuk voor in de kleutergroep, op één plaat zijn er al 7 verschillende kriebelbeestjes te ontdekken. En de bordjes met daarop de namen van de groente, daar kunnen we ook leuke activiteiten met verzinnen. Het proces van zaden wordt goed beschreven en achterin het boek nog wat handige extra informatie om de kinderen te vertellen. Er valt veel te zien op de platen, ze zijn warm en herkenbaar. Leuk boek voor de klas, bruikbaar voor de lente en zomer.

Te koop bij Bol.com voor EUR 14,95


Anna en haar groentetuintje, Kathleen Amant, Uitgeverij Clavis ISBN: 9789044816174

Anna is terug en dit keer staat ze klaar om zaadjes te planten. Het proces van zaden en oogsten wordt zeer duidelijk besproken. Kathleen Amant heeft altijd van die mooie heldere platen die peuters zo aanspreken. Ik vind dit boek vooral leuk omdat het jonge kinderen duidelijk maakt waar groenten vandaan komen en dat ze dit zelf ook zouden kunnen ondernemen. Sommige peuters denken echt dat wortels bij de supermarkt groeien! En de laatste zin in het boek is echt waar! Dat zegt mijn dochter tenminste: “groente die je zelf hebt gezaaid zijn het allerlekkerst”.

Te koop bij Bol.com voor EUR 12,95


Deel dit bericht:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.jufsanne.com/2012/04/clavis-boekenwedstrijd/

14 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Beste,

  ik zou heel graag het boek ‘Rikki in de tuin van op’ winnen.

  Sinds mijn kindertijd droomde ik er van om kleuterleidster te worden en dit is nu bijna een werkelijkheid aan het worden. Ik zit nu in mijn laatste jaar en ben druk bezig met de voorbereidingen van mijn stage rond het thema ‘lentegroenten/ bloemen’. Zeg nu zelf dit boekje zou toch perfect passen binnen mijn activiteiten in het thema ???
  Daarnaast ben ik een verzamelaar van de boekjes van Rikki, maar omdat mijn budget als studente nogal beperkt is zou ik heel graag eens een boekje ervan winnen. Als ik mijn eigen klas zou ik die heel graag rond het konijn ‘Rikki’ willen inrichten, want dit is voor mij een soort van idool. Ik hoop echt dat ik dit boekje kan winnen en wees gerust het krijgt een mooi plekje op mijn boekenschap en bovendien in mijn klas later !
  Ik ben alvast een grote fan van Rikki, Clavis en jullie site (waarop er leuke ideetjes staan).

  groetjes, Céline

  • Nathalie Mulckhuijse on 5 april 2012 at 10:27
  • Beantwoorden

  Ik zou graag Anna en haar groentetuintje willen winnen, omdat we dit jaar voor het eerst een groentetuintje maken dat is wel toepasselijk voor de peuters. we maken er een mooi thema van.

 2. Beste,

  Ik ben kleuterleidster in opleiding. Ik zit in mijn 2de jaar en ik doe binnenkort stage in een 1ste kleuterklas. En rara… wat is mijn thema? ‘PIRATEN!’ Super toch met die klein snoezelige kleutertjes werken rond piraten?! Ik zou daarom heel graag het boek ‘Piraten’ willen winnen.

  Onze klas wordt een echte piraten wereld! Er komt een piratenschip, kanonnen, verkleedkleren, vlaggen,…enz. Dit moet voor de kleuters een onvergetelijke 2weken worden, zodat ze als echt piraten naar huis gaan en niet te vergeten ze krijgene en piratendiploma!

  Groetjes

  Lien

 3. met twee kleine prutsen thuis een een mini-moestuin op hoge poten zou ik graag t boekje van Anna en haar groententuintje winnen om te kunnen vertellen aan mijn kleine meisjes en hen te stimuleren om wat meer groentjes te eten en dan nog ‘ van eigen kweek’!!! en als ik t boekje win, kan ik het in mijn peuter/eerste kleuterklasje OOK vertellen !!!!
  gr mama juf Sybille

 4. Zaadjes hier, zaadjes daar.
  Anna en Rikki maken hun groententuintje klaar.
  Groenten klein , groenten groot.
  Goenten groen, oranje ,rood…
  Groeten lekker en gezond,
  de kleuterkapoentjes smullen hun buikjes rond !

  xxxx
  Moeilijk kiezen tussen Rikki en de tuin van opa en Anna en haar groententuintje…Beiden behandelen ze een fijn en lekker onderwerp…Dus als ik win mag het één van de twee boekjes zijn…Beide boekjes maken me als kleuterjuf blij ! En beide boekjes zijn prettig om te gebruiken in de klas..( keuze aan jullie dan is de verrassing als ik win nog groter 🙂 )

 5. Hallo,

  Eindelijk is het bijna zo ver.. Nog eventjes, en hopelijk studeer ik binnen een half jaartje af als kleuterjuf! Wat kijk ik hier enorm hard naar uit.

  Ik zou dolgraag het boekje ‘Rikki en de tuin van opa’ winnen, omdat ik de boekjes van Rikki echt prachtig vind ik!
  Als toekomstige juf met een klein studentenloon, heb ik dus niet de mogelijkheid om veel prentenboeken te kunnen kopen. Het lijkt me dus super om eens een boekje van Rikki te kunnen winnen.

  Hopelijk ga ik dit verhaaltje in mijn toekomst vaak kunnen vertellen in de kleuterklas. Het lijkt me super om dit verhaal aan de kleuters te kunnen vertellen!

  Groetjes

  Lien

 6. Als kleuterjuf vind ik de boekjes van Anna geweldig! De kleuters vinden het steeds geweldig wanneer de boekjes worden voorgelezen. Na de paasvakantie gaan we zelf aan de slag in ons schooltuintje met de kleuters. Het zou dan ook héél tof zijn moesten we dit boekje ook aan de kleuters kunnen vertellen. En hopelijk, is het dan echt zo “dat de groentjes die we zelf zaaien in ons tuintje het allerlekkerste zijn!”.

 7. Ik zou graag het boekje van Anna winnen. Ik vind alle boekjes van Anna heel leuk en handig. Ze passen goed bij de belevingswereld van mijn kleuters. Ik werk zelf heel graag met boeken, verhalen en prenten in de klas. Dus dit boekje zou zeker een verrijking zijn voor mijn collectie.

 8. Het is voor mij niet moeilijk om te kiezen: Ik zou heel graag Rikki en de tuin van opa willen winnen.

  Ten eerste heet mijn kleuterklas de Rikkiklas en zijn ‘mijn kids’ helemaal weg van dit lieve konijntje. ‘Het eerste thema in het schooljaar is bij mij dan ook altijd ‘Rikki’.

  Het thema ‘lekker fit’ komt bij mij op school ook ieder jaar aan bod. In dit thema bespreken we o.a. verschillende soorten groente en fruit. Het boek past hier dus erg goed bij.

  Het thema lente komt natuurlijk ook ieder jaar weer terug. Dit zijn dus al 3 momenten waarop we dit leerzame en leuke boek kunnen lezen in de klas.

 9. ik zou heel erg graag het boekje van anna en haar groentetuintje willen winnen!
  op mijn werk gaan we na Pasen met de kinderen groente zaaien we hebben hiervoor mini plantjes en zaadjes gekocht en dit is een leuk boekje om bij het onderwerp te gebruiken.
  natuurlijk gaan we dan heel goed voor de plantjes zorgen, ze elke dag met de klas water geven en goed kijken of ze al groeien!
  als de groente rijp is gaan we met de kinderen heerlijke soep maken om het thema samen met de ouders mee af te sluiten.

 10. Mijn dochter is grote fan van Rikki en van Guido Vangenechten in het algemeen. Als 1-jarige was ze al zot op zijn boek “bij oma en opa”.
  Dit nieuwe boek van Rikki heb ik daarstraks vastgehad en het is echt een pareltje; het zaaien wordt goed uitgelegd en zelfs waar de zaadjes vandaan komen! Heel mooi. En natuurlijk speelt de band met opa ook een grote rol: wij tweetjes samen in opa’s moestuin, heerlijk! Net zoals bij mijn dochter haar eigen opa! 🙂

 11. Hoi Sanne,
  Wat leuk weer een prijsvraag op de site. Ik zou graag het boek dinosaurussen willen winnen. De kinderen (vooral de jongens) uit mij groep 1-2 zijn gek op dinosaurussen. Laatst kwam een jongetje wennen met een dinosaurus onder zijn arm. Toen hij weer weg was hadden de kleuters het over het dinosaurusjongetje! Het zou heel leuk zijn om daar dit boek eens even bij te pakken! Ik ben benieuwd!

 12. Geweldig weer deze prijsvraag.
  Ik zou heel graag het boek grote uitvindingen willen hebben voor in mijn klas, omdat geschiedenis een heel belangrijk vak is op school en hier al van jongs af aan mee kennis gemaakt moet worden. Heel veel kinderen weten niet waar wat vandaan komt. Ik loop nu mijn LIO stage in groep 3 en ik denk dat dit boek een hele mooie aanvulling is om als leerkracht te hebben om kinderen bepaalde dingen duidelijk te maken over hoe wat is ontstaan.

 13. In mijn Lio stage klas zijn een aantal weetgierige jongetjes die mij de oren van het hoofd vragen. Vragen als waar komt het zand vandaan, en hoe werkt een …..? Vaak moet ik het antwoord schuldig blijven.
  Met een als “grote uitvindingen” zouden de jongens en ik veel van die vragen kunnen op zoeken.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.