feb 19 2011

Boekrecensie: In het rijk der beelden ben ik koning

Als Juf Sanne krijg ik vaak boekentips of suggesties toegestuurd. Zo kwam ik ook aan het boek “In het rijk der beelden ben ik koning”. Het boek gaat over beelddenken en is geschreven door twee auteurs die zelf ook beelddenkers zijn.

Het boek begint met een stuk theorie over het brein en het functioneren ervan in relatie tot beelddenken. Het is een stuk tekst wat zeer begrijpelijk geschreven is, de hersenen zijn immers een complex orgaan.  Het geeft een duidelijk beeld hoe de hersenen van een beelddenker verschillen met die van een woorddenker. Ook gaat dit gedeelte in op hoogbegaafheid en intelligentie bij beelddenken.

Lees verder om te zien hoe je een gratis exemplaar van dit boek kunt winnen!

Na de theorie volgen de interviews met beelddenkers in zeer gevarieerde leeftijden. Een heel interessant stuk om te lezen. Je krijgt een beter beeld hoe is het is om een beelddenker te zijn, welke obstakels je tegenkomt en ook hoe er mee wordt omgegaan.

Het laatste gedeelte van het boek zijn tips voor mensen die zelf geen beelddenker zijn maar ook tips voor beelddenkers. Handig als leerkracht, en zeer toepasbaar in je klas. Deze beste tip is voordoen, laat ze vooral afkijken. Meer begrip over beelddenken helpt een kind in je groep. Als je je al een tijdje afvraagt waarom een kind het maar niet lukt om te lezen dan kan het zijn dat het kind een beelddenker is. Het wordt in verband gelegd met woordblindheid, beter bekend onder de naam dyslexie.

Ik adviseer dit boek aan leerkrachten, verdiep je in het onderwerp en je wordt een heel hoop wijzer. Vooral de interviews geven je een goede kijk in de denkwijze van beelddenkers. Het boek leest makkelijk weg en is een aanwinst in de orthotheek van je school.

Je kunt het boek bestellen bij uitgever Boek in Beeld, zie www.boekinbeeld.be of www.beelddenken.be .

Prijsvraag
Jufsanne.com mag een gratis exemplaar cadeau geven! Stuur me een email en geef aan waarom jij dit boek zou willen hebben.

Deel dit bericht:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.jufsanne.com/2011/02/boekrecensie-in-het-rijk-der-beelden-ben-ik-koning/

8 reacties

Naar het reactie formulier

  • Martine Vandemaele on 20 februari 2011 at 18:05
  • Beantwoorden

  Hoi juf Sanne,

  Ik werk in het buitengewoon onderwijs bij kinderen met autisme. Van hen wordt ook vaak beweerd dat het beelddenkers zijn. Met ons team vragen we ons vaak af wat in hun hoofdjes omgaat en wat zij werkelijk zien. Misschien brengt dit boek ons op andere ideeën. Ik zou het fantastisch vinden om samen met de mensen die met deze kinderen te werken me te kunnen verdiepen in de wereld van het beelddenken.

  Vriendelijke groetjes, Martine

 1. hoi sanne,
  ik ben bezig met de opleiding master sen gedragsspecialist
  daarbij probeer ik me zoveel mogelijk te orienteren dmv van theorie op verschillend gedragingen, stoornissen ed om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat er spreelt in de klas en op school cq de maatschappij. om een zo breed mogelijke open blik te hebben is het makkelijker een kind te begrijpen en hier op in te spelen.
  momenteel ben ik druk bezig met een scriptie over autisme mn asperger, beelddenken en hoogsensitieve kinderen.
  het boekje zou een welkome aanvulling zijn op de literatuur die ik al aan het lezen ben zeker omdat dit ook door ervaringsdeskundigen is geschreven

  fijne week
  marion

 2. Dag Sanne,

  wat een bezige bij ben jij. Fantastisch om te zien hoe je al deze info bundelt en maakt om zo te delen met de andere.

  Het beelddenken is iets waar ik al veel van gehoord heb, maar nog weinig van weet. Het zou een aanvulling zijn bij mijn opleiding als zorgcoordinator en verrijking voor onze school.

  Nog veel energie gewenst om deze site te blijven verder zetten

  Warme groet
  Sofie

 3. beste juf Sanne,

  Ik ben al jarenlang werkzaam in de kleutergroepen van een christelijke basisschool. Momenteel werken wij als team hard aan het handelingsgericht werken om beter adaptief onderwijs te kunnen bieden. De belangrijkste vraag daarbij is : ‘wat heeft dit kind nodig om ……’. Om die vraag te kunnen beantwoorden is veel kennis bij de leerkracht erg belangrijk. Om me meer te kunnen verbreden en te verdiepen in de manier van leren bij kinderen , is dit boek mij zeer welkom.

  Bedankt voor deze boekentip!

  Vriendelijke groet, Lianne

 4. Ik heet ook sanne en ik zit in groep 7

 5. Beste Juf Sanne

  Ik heb pas op latere leeftijd ontdekt dat ik beelddenker ben.
  Ik voelde me al heel de tijd anders. Ook ben ik wellicht hooggevoelig.
  Er valt heel wat van me af nu ik het teweten gekomen ben.
  Ik ben heel creatief, ik maak juwelen maar ik ben nu op latere leeftijd terug beginnen studeren voor kleuterjuf.
  Ik zoek een job die bij me past want in de meeste bedrijven/jobs ben ik het na een jaar of 2 beu!
  Ook heb ik de nodige vrije tijd nodig om in mijn atelier te werken en om mezelf te ontplooien op allerlei vlakken.
  Omdat ik deze nieuwe studie aanvang en aan kindjes begin ook zal dit boek me nog meer van pas komen.
  Ik las reeds de kracht van beelddenken maar ik vond dit meer een management boekje.
  Ik hoop dat dit boek me verrijken mag!
  Een gratis exemplaar zou ik heel graag ontvangen.
  Dank.

  S.

 6. Ha Sanne!

  Bedankt voor je recensie, het lijkt me een heel interessant boek! De voorkant spreekt me gelijk aan, niet voor niets dat het door 2 beelddenkers is gemaakt… 🙂

  Ik heb ook pas heel recent ontdekt dat ik beelddenker ben. Hele fijne ontdekking (ik ben nu 26 jaar), want ik voel me ook vaak anders dan anders. En werken is bij mij ook een probleem, ik herken heel veel in het verhaal van S. hierboven. Zou ik misschien in contact mogen komen met S.? Sanne, zou je misschien mijn email-adres aan haar willen geven, of andersom als dat mag? Want ik ken geen mensen die mij kunnen begeleiden in deze zoektocht, en voel me er best alleen in. Wat begrip, herkenning en ervaringen delen zou zeer gewenst zijn!

  Hartelijke groet,

  Hanneke

 7. Ik ben 50 jaar en heb een ruime ervaring in het onderwijs niet enkel in België en kom NU pas tot het volle besef dat ik een beelddenker ben en dat doet deugd !

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.