aug 20 2008

Minder studenten voor PABO

Kijk, zo wordt het lerarentekort natuurlijk nooit opgelost. Vandaag komt het bericht in het nieuws dat er veel minder aanmeldingen zijn bij de PABO’s:

Tot nu toe hebben zich veel minder studenten aangemeld bij de pabo’s. Dat zegt de Informatie Beheer Groep, die onder meer de studiefinanciering regelt. Volgens de IB-Groep zijn er bijna elf procent minder aanmeldingen dan vorig jaar. De afname is het grootst onder hoogopgeleiden. Het aantal mensen met een hbo-diploma dat onderwijzer wil worden, ligt bijna 25 procent lager. Ook zijn er veel minder vwo’ers onder de kandidaten.

Toelatingsexamen
Wel zijn er meer inschrijvingen uit de groep die toelatingsexamen moest doen omdat hun vooropleiding eigenlijk te laag was. De HBO-raad heeft niet echt een verklaring voor de terugloop. Mogelijk wordt die veroorzaakt door de publiciteit over de gebrekkige taal- en rekenvaardigheden van de pabo-studenten. Vorig jaar is een rekentoets ingevoerd. Meer dan een kwart zakte daarvoor en moest met de studie stoppen.

Zou het echt aan de rekentoets liggen? Of is het beroep van leraar / lerares basisonderwijs misschien om andere redenen minder aantrekkelijk geworden? Wat vinden jullie?

Deel dit bericht:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.jufsanne.com/2008/08/minder-studenten-voor-pabo/

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Niet zo heel erg dat er minder studenten komen. Misschien heb ik dan eindelijk eens wat meer kans op een vaste baan met eigen klas. Zal ik dat ooit krijgen?

 2. Ik doe nu de opleiding onderwijsassistente en zou niets liever willen dan naar de PABO maar ik kan echt heel slecht rekenen.

  Dus voor mij ligt het 100% aan de rekentoets!

 3. Misschien heeft het ook te maken met salaris? Betaalt toch niet echt lekker in verhouding tot de moeite en het harde werken van vele leerkrachten.

 4. neej dit ligt egt niet alleen aan de rekentoets
  hij speelt vast wel mee.
  maar met voldoende oefening valt deze best te halen.
  het ligt voor mijn gevoel aan alles bijelkaar
  je komt op een nieuwe school, nieuwe klas, nieuwe leraren, nieuwe vakken en ga maar door.

  heb je net een beetje uitgezocht hoe het allemaal werkt en wat je allemaal moet doen.. loop je meteen al achter.
  ik vind dat je teveel dingen zelf uit moet zoeken.

  en alles bijelkaar is gewoon heel veel werk.

 5. Het ligt wel degelijk aan de rekentoets.

  Hij is vrij makkelijk, maar omdat er zoveel ophef over is denken mensen er veel te zwaar over. Hij is écht niet moeilijk.

  De opleiding zelf is wél waardeloos. Er wordt meer gekeken naar je papierwerk dan naar ‘hoe je voor de klas staat’ en dat is erg jammer. Administratie en Volgzaamheid gaat boven Talent op de Pabo, en dat is jammer.

 6. Ik vind het bijzonder spijtig dat er steeds minder hoger opgeleide mensen kiezen voor dit beroep. Het komt de kwaliteit van het onderwijs namelijk niet ten goede. De rekentoets is een hele belangrijke stap vooruit binnen de opleiding. Je kunt toch niet voor de klas staan als je zelf niet fatsoenlijk kan rekenen of spellen. We moeten trots zijn op ons vak en kritisch blijven ten aanzien van de minimale eisen.

 7. Nou hier in het noord/oosten is er geen gebrek aan leraren.
  Mijn afstudeerklas staat bijna volledig op de invallijst, omdat er geen vacatures zijn

 8. Gelukkig, dan blijft er nog meer plek over voor a.s. studenten! 😉

 9. Dat een kwart van de studenten moet stoppen door het niet-halen van de rekentoets is volgens mij iets heel anders dan dat zich minder hoogopgeleiden aanmelden. Het lijkt me sterk dat zij tegen de rekentoets opzien en zich daarom niet aanmelden, misschien werkt het voor hoger opgeleiden juist averechts: “als er zelfs een rekentoets moet worden gemaakt waar zoveel mensen voor zakken, zal het met het niveau van die opleiding niet al te best gesteld zijn”.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.