aug 27 2008

De particuliere basisschool

In Almere wordt binnenkort een nieuwe particuliere basisschool geopend. Lees het krantenartikel erover hier.

De school geeft aan dat het schoolgeld per jaar 13.500 euro is, maar dat ouders daar een groot gedeelte van terug kunnen krijgen. Dit omdat de school gecombineerd wordt met de buitenschoolse opvang. Kinderen kunnen er zo tussen 7 uur ’s ochtends en 6 uur ’s avonds terecht. En omdat het een particuliere school is, hoeven ze niet aan dezelfde regels te voldoen als een reguliere school die geld ontvangt van de overheid:

Hierdoor kunnen wij precies bieden wat wij willen. Als je je moet houden aan de regels van de overheid ontstaat eenheidsworst in het onderwijs en die willen wij juist ontstijgen. We kunnen de klassen klein houden, er komen nooit meer dan acht leerlingen in één klas. Hierdoor krijgen leerlingen de aandacht die zij verdienen. Daar betalen de ouders voor.

Volgens mij onstaan zo steeds grotere verschillen tussen rijk en arm. In andere landen wordt bijvoorbeeld het bestaan van privescholen als excuus gebruikt om minder te investeren in normaal publiek onderwijs. Ik hoop dat de beleidsmakers van de overheid deze ontwikkelingen goed in de gaten houden.

Deel dit bericht:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.jufsanne.com/2008/08/de-particuliere-basisschool/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Helemaal mee eens, Sanne. En tja… kleine groepen, wat een luxe. Maar ik denk dat het voor veel kinderen juist ook heel goed is om met nog 24 andere kinderen in een klas te zitten.

 2. ik vind dat je het een beetje eenzijdig benadert

  Er is veel onvrede over het huidige onderwijssysteem. Klassen van bijna 30 kinderen zijn geen uitzondering. Daarnaast wordt er nauwelijks gegeken naar de individuele behoeften en mogelijkheden van kinderen. Zolang je een gemiddelde leerling bent is er niet zo veel aan de hand, maar de meesten zijn dit niet. Veel kinder verlaten tegenwoordig de basisschool met een fikse achterstand.

  De overheid moet er gewoon op toezien dat de kwaliteit verbetert, zolang dit kwaliteit van het onderwijs zo slecht blijft zullen mensen die het zich kunnen veroorloven voor een particuliere basisschool kiezen, en geef ze eens ongelijk.

 3. hai super cool

 4. Ik ben er he-le-maal blij mee !
  Als één ouder (single moeder dus) kan ik gewoon fulltime werken en weet ik dat mijn dochter goed zit.
  Zij krijgt de aandacht en discipline mee zoals ik dat graag wens.

  TOP !

  • Sonja van der Linden on 6 december 2011 at 19:28
  • Beantwoorden

  Belangrijk voor kinderen die meer aandacht nodig hebben, dan het gemiddelde kind; b
  bijvoorbeeld hoog-begaafde. En waarom mag je in Nederland geen voordelen hebben in opleiding, medische zorg etc. als je meer geld hebt dan gemiddeld?? Mensen werken er ook zeer hard voor. Waar is de motivatie om je best te doen, als je er geen voordelen door hebt. En in Europa heeft iedereen de kans om succesvol te worden. Zelf een kind van een alleenstaande ouder met bijstand kan de universiteit afronden.
  En te denken dat dit soort onderwijs voor iedereen door de overheid financierbaar is lijkt mij een beetje realiteitsvreemd.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.