jul 30 2008

Cassettebandjes in de klas

Een tijdje terug verscheen er een bericht in de kranten over het toegenomen gebruik van nieuwe media op basisscholen. Ik had toen een paar redenen bedacht waarom het gebruik van internet en computers in de klas nog achterblijft. Na met wat juffen gesproken te hebben, zijn er echter nog twee belangrijke redenen te vinden:

1) Geld. Ondanks de beloftes van de regering om meer geld in het onderwijs te stoppen, is er vaak gewoon te weinig geld om te kunnen investeren in computers op scholen. Soms zijn scholen nog afhankelijk van giften van bedrijven en/of vrijwilligers die ICT zaken op school organiseren.

Een mooi voorbeeld hoe je deze genoemde oorzaken in praktijk terug ziet, is in het gebruik van cassettebandjes. Ja echt, je leest het goed, cassettebandjes, ze bestaan nog. Ik denk dat scholen de allerlaatsten zijn die ze nog gebruiken. Is er geen geld voor cd spelers of weten juffen en meesters niet hoe mp3 of cd spelers werken? Heeft niemand ze verteld wat streaming media is? Of wordt er op de PABO gewoon geen aandacht aan geschonken?2) Veranderen is moeilijk. Veel meesters en juffen doen al jaren ‘hun ding’, en hebben moeite om alle nieuwe ontwikkelingen bij te kunnen benen. Ze vinden het vaak wel goed zo, en hebben geen behoefte aan verandering of ze hebben simpelweg geen tijd voor deze zaken.

Ik weet het niet. Wat ik inmiddels wel weet, is waar de term oldschool vandaan komt 😉

Deel dit bericht:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.jufsanne.com/2008/07/cassettebandjes-in-de-klas/

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Hmm, dat dat nog gebeurd he die dingen in de klas. Ik ben vorig jaar afgestuurd en helemaal op de hoogte van nieuwe media en digitale schoolborden. Omdat ik het zelf al leuk vind om mee te werken vind ik eht helemaal geweldig om in de klas te gebruiken. De kinderen vinden het allemaal ook super. Power Pointje hier, filmpje daar, spelletje zo, spelletje zo. Mijn collega heeft er duidelijk veel meer moeite mee. Als iets even niet lukt op het schoolbord dan zet ze hem zo weer uit…tja…het is een kwestie van leren en uitproberen! Jammer dat sommige scholen/klassen nog zo ‘suf’ zijn.

 2. Even over het gebruik van casette bandjes want als net afgestudeerde wil je inderdaad vooruit wat betreft de ICT binnen scholen. Veel scholen zijn al een heel eind op weg, dat moet en mag ook gezegd worden! Maar CITO het leerlingvolgsysteem wat door vele scholen gebruikt wordt gaat die wel mee in de tijd? Want door hen worden nog geen nieuwe cd’s geleverd die in plaats kunnen komen voor de al oude casetteband! Dus daarom toch ook een kritische nood richting CITO.

 3. Casette bandjes….tja…ik heb ze ook nog. Vind het toch wel erg leuk prentenboek op een bandje inspreken en luisteren maar. Dat is het enige waar ik ze nog voor gebruik. De kinderen hebben dan tenmiste een echt boek voor hun neus. Met een powerpoint of digigtaal prentenboek mis ik het boek toch echt. En om het lezen te bevorderen vind ik toch echt dat het boek erbij moet. Insprken op cd? kan dat? zou niet weten hoe? Misschien hebben jullie een idee?

 4. Ik werk als logopedist ook nog veel met cassettebandjes en ik ben blij om te lezen dat ik niet de enige ben. Het is voor mij gewoon een goede manier om iets op te nemen en het aan het kindje mee te geven naar huis om te oefenen. Met onze dure software hebben we helaas nog niet de mogelijkheid om op MP3 op te nemen. Want vaak hebben de kinderen/patienten thuis geen cassetterecorder meer! Net zoals er een heleboel ouderwetse dingen zijn die kinderen niet meer kennen zoals: een fluitketel, een walkman, een pijp, en soms zelfs een video. Och ja, wij zijn ook nooit te oud om te leren en daarom moeten wij maar met onze tijd meegaan! Groetjes Fredérique

 5. Inspreken op cd is helemaal niet moeilijk.
  Je download gewoon het programma AUDACITY op je computer en daarmee kan je alles inspreken op je pc.
  Nadien hoef je het gewoon nog met NERO BURNING ROM op cd te schrijven en klaar is kees…

 6. Bedankt Sarah, ik ga het van het weekend gelijk proberen!

  • geja van den noort on 11 september 2008 at 20:53
  • Beantwoorden

  reactie voor prinsesje in wonderland

  Jij bent dan vast erg goed op de digitale snelweg maar je nederlands zit vol met fouten, misschien kun jij jouw collega helpen met het digitale schoolbord en heeft zij/hij andere kwaliteiten waar jij nog heel veel van kunt leren.

 7. Ook ik gebruik nog cassettebandjes. We hebben per AVI niveau ongeveer 8 bandjes. Ik weet heus wel dat je het ook op cd kan zetten, maar weet je hoeveel tijd mij dat kost? Ik besteed die tijd liever aan wat anders. Wat is het verschil trouwens tussen het luisteren via een cassetterecorder of een cd??
  En een digitaal schoolbord graag!!!!
  Maar helaas geen geld.

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd.